Wil Heemskerk

Afbeelding: Wil Heemskerk

Uit de cd: “Vogels van Frankrijk”

Afbeelding: Wil Heemskerk

Opnamen, productie: Wil Heemskerk ©.

Dit zijn 10 verkorte geluidsfragmenten uit de 30 tracks die op de Cd “Vogels van Frankrijk” staan. Mocht u belangstelling hebben voor deze Cd? Hij is verkrijgbaar via een berichtje aan mijn mailadres:

1. Hop: De Morvan is een prachtig beschermd landschapspark met bossen en veel graslanden, die een Engelse uitstraling hebben door de vele afscheidingsheggen. Het is een zeer stil gebied, waar het uitstekend opnemen is. Ik heb dan ook goede storingsvrije opname kunnen maken van een hop, die een zangduet aanging met een tweede hop. De merel met zijn melodieuze zang, is herkenbaar aanwezig.

Opname: Wil Heemskerk. De Morvan: Hop
Foto: Wil Heemskerk: Hop

2. Sfeer, Blauwe Reiger: Deze opname heb ik in de vroege ochtend  (schemer 5.30 uur) gemaakt, langs de rivier de Cure in het plaatsje St.Pére in de Morvan. De vogelzang is goed op gang gekomen met nachtegaal, winterkoning, zwartkop en merel. Een roepende blauwe reiger vliegt traag langs de rivier voorbij.

Opname: Wil Heemskerk: de Cure, St.Pére: Sfeer, Blauwe reiger
Foto: Wil Heemskerk, de Cure, St.Pére: Sfeer

3. Kraanvogels: Begin november was ik voor een paar dagen naar het Lac Du Der-Chantecoq gegaan om daar de massale trek van de kraanvogels naar het zuiden op te nemen. Massaal is inderdaad het juiste woord, want toen we er aankwamen zaten er rond het meer ongeveer 30.000 tot 40.000 kraanvogels. De reden van de massale verzameling kraanvogels ligt in het feit, dat het Lac du Der aan de trekroute van Noord naar Zuid-Europa ligt. Kraanvogels hebben dit meer nodig om gedurende korte tijd te rusten en nieuwe energie op te bouwen voor het verdere verloop van de reis. Zowel het meer, als de directe omgeving bieden voldoende rust, ruimte en voedsel voor deze vogels. Bij het aanbreken van de morgen, stijgt er vanuit het meer een massaal geroep van deze vogels op, direct gevolgd door de eerste formatievluchten van de Kraanvogels. Vanaf de dijk kon ik goede opnamen maken van grote groepen kraanvogels, die al roepend, over mij heen vlogen. De hoge piepgeluiden “Tjiep-Tjiep“, van de jonge kraanvogels zijn goed te onderscheiden tussen de roep van de volwassen exemplaren. Onderling houden de vogels constant contact met elkaar.

Opname: Wil Heemskerk, Lac Du Der-Chantecoq, Kraanvogels
Foto: Wil Heemskerk, Lac Du Der-Chantecoq: Kraanvogels

4. Smienten: Om 8.00 uur is het rustig op het lac, de meeste Kraanvogels zijn weggevlogen naar de omliggende landerijen. Fluitende mannetjes en roepende vrouwtjes smienten op het meer en een laatste vertrekkende, een trompettende roepende kraanvogel vliegt weg. 

Opname: Wil Heemskerk, Lac Du Der-Chantecoq: Smienten
Foto: Wil Heemskerk, Lac Du Der-Chantecoq

5. Tuinfluiter: Begeleid door een kabbelende beekstroom in de Auvergne, laat de tuinfluiter zijn toepasselijke, snelle kabbelende zang horen.

Opname: Wil Heemskerk, de Auvergne: Tuinfluiter
Foto: Wil Heemskerk, de Auvergne

6. Nachtzwaluw 

Opname: Wil Heemskerk: Nachtzwaluw

7. Roodkopklauwier 

Opname: Wil Heemskerk: Roodkopklauwier

8. Zomertortel

Opname: Wil Heemskerk: Zomertortel

9. Europese Kanarie/ Nachtegaal

Opname: Wil Heemskerk: Europese Kanarie, Nachtegaal

10. Gele Kwikstaart: Het vogel-en waterrijke Camarque gebied, gelegen in het meest zuidelijke gedeelte van Frankrijk, vind ik een prachtig vogelgebied. Weer heel anders dan het heuvel- en bergrijke van andere Franse landschappen. Vanuit het plassengebied roept regelmatig de gele kwikstaart met zijn korte hoge tziet-tziet roepjes, samen met flamingo’s en meeuwen op de achtergrond. 

Opname: Wil Heemskerk: Camarque: Gele Kwikstaart