Testrapporten

Digitale Recorders

De markt van draagbare digitale veldrecorders is zeer in beweging. Nieuwe modellen recorders komen en gaan. De laatste paar jaar worden producenten geplaagd door onderdelentekorten en productie-achterstanden. De meest gewilde recorder van vandaag kan zomaar ineens niet meer leverbaar zijn. (“Discontinued”). Soms bieden e-Bay en marktplaats dan uitkomst.

De CNR heeft op dit moment geen testrapporten van actuele geluidsopname-apparatuur. In het verleden had CNR-lid Jan Meijerink een test gepubliceerd op de website van de Twentse Vogelwerkgroep. Deze vergelijkende test is daar nog te lezen.

Audio Science Review

CNR-lid Joop Nijenhuis was zo attent om ons te berichten over een tweetal uitgebreide tests van de MixPre 3II recorder/mixer van SoundDevices, die hij tegenkwam op het forum van Audio Science Review. Eerdere berichten daarover staan op de nieuwspagina. Zie:

Sound Devices MixPre-3 II Multichannel Recorder Review

Vervolgtest SoundDevices MixPre 3II

Op Kenrockwell staat een uitgebreide test van de Zoom H6 zeskanaalsrecorder.

Avisoft Bioacoustics heeft op zijn pagina een uitgebreide test van moderne digitale geluidsrecorders. Deze pagina wordt nog regelmatig bijgewerkt.

Verder is het altijd goed om andere gebruikers van audio-apparatuur te vragen naar hun bevindingen. De CNR-clubdag is daarvoor een uitgesproken gelegenheid. Ook is wat dit betreft de nieuwsgroep Groups io.Naturerecordists een uitgesproken bron van informatie.

Foto: Wikipedia-C. Robiller / Naturlichter.de, CC3.0, Vale vleermuis

Op het internet is veel te lezen over de aanschaf van digitale veldrecorders.

MusicTech De tien beste veldrecorders van 2021

TechSounded: De vijftien beste veldrecorders van 2022

Musicradar: De beste tien veldrecorders van 2024

E-Home Recording Studio: Recorders 101: De ultieme aankoopgids


Microfoons

Het kiezen van een goede microfoon is veel moeilijker. Daarvoor dien je eerst te weten wat je er precies mee wilt gaan doen, en met name ook of de betreffende microfoon goed werkt op de microfooningang van je recorder.

Overzicht van RF microfoons en uitleg over de werking van deze wat meer vochtbestendige microfoons voor o.a. buitengebruik.

The RecordingHacks Microphone Database

Audiotestkitchen. Beluister en vergelijk 300 microfoons

Avisoft test ruisvloer van verschillende richtmicrofoons

Rob Danielson’s microfoonvergelijking. Microfoons met 16 dBa eigenruis of lager: Mics_16dBA.xls (106 KB) en MicNoiseSensv01.xls (307.5 KB)


Microfoonvoorversterkers

Selecting Mic Preamps.pdf (441.7 KB)


Hoofdtelefoons

Bij het kiezen van een geschikte hoofdtelefoon is het belangrijk om te weten dat wordt aangeraden om mee te luisteren tijdens het opnemen (monitoring). Daarbij is het van belang dat je luistert naar het geluid dat via de microfoons binnenkomt om goed te richten naar de geluidsbron, om te kunnen anticiperen op stoorgeluiden, en het opnameniveau in te stellen. Hoofdtelefoons van een gesloten type worden daarvoor aangeraden; maar in-ear oordoppen kunnen ook.

Op Kenrockwell.com wordt een aantal geschikte hoofdtelefoons besproken en getest, waaronder de gerenommeerde Sony MDR-7506.

Op Audio Science Review worden hoofdtelefoons meer uitgebreid getest en ook doorgemeten. Ook hier wordt de Sony MDR-7506 weer uitgebreid onder de loep gehouden. Een andere hoofdtelefoon die hier helemaal wordt doorgelicht is de Sony MDRV6.