Testrapporten

Digitale Recorders

De markt van draagbare digitale veldrecorders is zeer in beweging. Nieuwe modellen recorders komen en gaan. De laatste paar jaar worden producenten geplaagd door onderdelentekorten en productie-achterstanden. De meest gewilde recorder van vandaag kan zomaar ineens niet meer leverbaar zijn. (“Discontinued”). Soms bieden e-Bay en marktplaats dan uitkomst.

De CNR heeft op dit moment geen testrapporten van actuele geluidsopname-apparatuur. In het verleden had CNR-lid Jan Meijerink een test gepubliceerd op de website van de Twentse Vogelwerkgroep. Deze vergelijkende test is daar nog te lezen.

Avisoft Bioacoustics heeft op zijn pagina een uitgebreide test van moderne digitale geluidsrecorders. Deze pagina wordt nog regelmatig bijgewerkt.

Verder is het altijd goed om andere gebruikers van audio-apparatuur te vragen naar hun bevindingen. De CNR-clubdag is daarvoor een uitgesproken gelegenheid. Ook is wat dit betreft de nieuwsgroep Groups io.Naturerecordists een uitgesproken bron van informatie.

Foto: Wikipedia-C. Robiller / Naturlichter.de, CC3.0, Vale vleermuis

Op het internet is veel te lezen over de aanschaf van digitale veldrecorders.

MusicTech De tien beste veldrecorders van 2021

TechSounded: De vijftien beste veldrecorders van 2022

OldTimemusic: De beste tien veldrecorders van 2023

E-Home Recording Studio: Recorders 101: De ultieme aankoopgids


Microfoons

Het kiezen van een goede microfoon is veel moeilijker. Daarvoor dien je eerst te weten wat je er precies mee wilt gaan doen, en met name ook of de betreffende microfoon goed werkt op de microfooningang van je recorder.

Overzicht van RF microfoons en uitleg over de werking van deze wat meer vochtbestendige microfoons voor o.a. buitengebruik.

The RecordingHacks Microphone Database

Audiotestkitchen. Beluister en vergelijk 300 microfoons

Avisoft test Ruisvloer van verschillende richtmicrofoons

Rob Danielson’s microfoonvergelijking. Microfoons met 16 dBa eigenruis of lager: Mics_16dBA.xls (106 KB) en MicNoiseSensv01.xls (307.5 KB)


Microfoonvoorversterkers

Selecting Mic Preamps.pdf (441.7 KB)