NIEUWTJES

Uitgelicht

AI als nieuwe tool om dierentaal te begrijpen

Foto: Saxifraga – Jan van der Straaten

Machine learning, vaak “AI” genoemd, maakt het mogelijk om de mysterieuze wereld van de communicatie van dieren bloot te leggen door hun geluiden, die zoveel informatie overbrengen, te analyseren. Een nieuw project genaamd ‘BioacousticAI’ gaat dit mogelijk maken en zal die informatie gebruiken om wilde dieren te monitoren en te beschermen. Lees meer.

Bron: Naturalis 6 september 2023


Uitgelicht

Baltsende gewone dwergvleermuizen

Foto: Saxifraga-Jeroen-Willemsen, Gewone dwergvleermuis

We zitten midden nu midden in de paartijd van de gewone dwergvleermuis, de bekende tuinbewoner die in het hele land te vinden is. De mannetjes maken baltsvluchten in hun territorium. Met een speciale baltsroep proberen ze andere mannetjes op afstand te houden, maar vooral een of meerdere vrouwtjes te lokken om mee te paren. Lees meer.

Bron: Nature Today, 17 september 2023


Uitgelicht

Onderzoekers ontdekken geheim achter roffelende specht

Foto: Saxifraga – Jan Nijendijk, Grote bonte specht

Een specht hamert heel wat af in zijn leven. Krijgt de vogel daar geen hoofdpijn van? Lang dachten wetenschappers dat spechten over een soort ‘schokdemper’ beschikken, zodat ze pijnloos kunnen hameren. In 2022 publiceerde  Belgische onderzoekers een studie die deze theorie in twijfel trekt. Lees meer.

Bron: BNNVARA Vroege Vogels 30 juli 2023


Uitgelicht

Dolfijnen praten net als mensen met een ‘babystemmetje’ tegen hun jongen

Foto: Wikipedia – Public Domain, Tuimelaars

Biologen van het Woods Hole Oceanographic Institution hebben ruim dertig jaar onderzoek gedaan naar de tuimelaar, de bekendste dolfijnensoort. Ze bestudeerden negentien moederdolfijnen die in het wild leven in Florida. Uit hun onderzoek blijkt dat de vrouwelijke tuimelaars hun toon veranderen wanneer ze tegen hun kalveren fluiten. Ze gebruikten een soort babypraat die vergelijkbaar is met hoe mensen soms tegen hun kinderen spreken. Lees meer.

Bron: Nu.nl 27 Juni 2023


Uitgelicht

Ratelaar klinkt weer

Foto: Wikipedia – G.-U. Tolkiehn, CC 3.0, Ratelaar

Bij de zomer hoort het getsjirp, gekras en geritsel van sprinkhanen. De meeste sprinkhanen zijn niet zo groot, maar je hoort ze des te beter. Bovendien lijken sommige veel op elkaar, maar maken wel een ander geluid. Niet zo gek dat veel soorten dus genoemd zijn naar het geluid dat ze maken. Bijvoorbeeld het locomotiefje, de krasser, het wekkertje, de snortikker. Ook de ratelaar is vanaf nu weer te horen. Lees meer.

Bron: Nature Today, 1 juli 2023


Uitgelicht

Zo Klonk Nederland

Afbeelding: Wikipedia – Mauricio Antón, CC2.5, Wolharige mammoet.

Welke natuurgeluiden zijn de afgelopen 100.000 jaar verdwenen, en welke zijn erbij gekomen? In de Vroege Vogels-podcast ‘Zo klonk Nederland: van mammoet tot halsbandparkiet’ maken we een tijdreis door de Nederlandse natuur. We beginnen op de mammoetsteppe tijdens de laatste ijstijd, zo’n 100.000 jaar geleden. Reis je mee? Aflevering 1: Beluister de podcast.

Ook de opvolgende afleveringen 2 t/m 4 van deze podcast en meer staan online: Beluister meer.

Bron: BNNVARA, 25 augustus – 15 september 2023


Uitgelicht

Bijen schreeuwen als ze worden aangevallen door de Aziatische hoornaar

Foto: Wikipedia – Takahashi, CC 2.1 , thermische afweer door honingbijen

Aziatische honingbijen geven verdedigingssignalen af en ‘schreeuwen’ wanneer ze op het punt staan te worden aangevallen door gigantische Aziatische hoornaars. Lees meer.

Bron: BBC 14 november 2021


Uitgelicht

Vogeltrek gaat los met piepers

Foto: Saxifraga – Luc Hoogenstein, Graspieper

Eind augustus, dat betekent dat de najaarsvogeltrek nu echt goed loskomt. Het leuke is dat elke soort een vast moment kent. Nu zijn er bijvoorbeeld veel boompiepers te zien en te horen, terwijl de piek in de trek van de graspieper pas over een maand is. Lees meer.

Bron: Nature Today 23 augustus 2023


Uitgelicht

Geluidsflitspaal

Foto: Wikimedia – Fcb981, CC 3.0

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam zijn een proef gestart met het inzetten van geluidsflitspalen. Ze hopen daarmee het geluidsoverlast van motoren en auto’s tegen te gaan. Nu krijgen herrieschoppers alleen nog een waarschuwing, maar in de toekomst kunnen overlastgevers ook een boete krijgen. Lees meer.

Bron: RTL Nieuws 12 augustus 2023


Uitgelicht

Vleermuizengeluid op zee

Foto: Saxifraga – Mark Zekhuis, Ruige dwergvleermuis

Vier jaar akoestische monitoring door Wageningen Marine Research geeft nieuwe inzichten in de migratie van ruige dwergvleermuizen over de Noordzee. Deze inzichten zijn van belang bij de ontwikkeling van offshore windenergie. Lees meer.

Bron: Nature Today: 4 augustus 2023


Uitgelicht

Mensen kunnen stilte volgens onderzoekers echt horen

Foto: Saxifraga – Peter Stein, IJsland Fjardabyggd

Kunnen we stilte echt horen, of denken we dat alleen maar? Filosofen debatteren daar al eeuwenlang over, maar onderzoekers van Johns Hopkins University denken nu een antwoord te hebben: mensen kunnen stilte op dezelfde manier horen als een sirene. Lees meer.

Bron: Nu.nl, 11 juli 2023


Uitgelicht

Bouw je eigen hydrofoon

Er zijn meerdere manieren om zelf een hydrofoon te maken voor onderwatergeluidsopnamen. Daarbij wordt meestal een plat piëzo-element aan een microfoonsnoer gesoldeerd en in kunsthars ingegoten en een piëzo-bufferversterker gebruikt. De verkregen hydrofoon heeft dan een “figuur 8” als gevoeligheidspatroon. Een meer cilinder gevoelige zelf te bouwen hydrofoon met een cilindervormige piëzo wordt hier beschreven. Lees hier meer en ook vertaald in het Nederlands.

Bron: Autodesk Instructables, september 2022


Uitgelicht

De onzichtbare kwartel vuurt 3 korte knalletjes af

Foto: Wikipedia – Christoph Moning CC 4.0

Sommige vogels leiden een extreem verborgen bestaan. Neem de kwartel, die leeft in ruige graslanden, vergraste heidevelden en graanakkers. Je ziet hem zelden, in 99,9% van de gevallen zul je vooral de kenmerkende korte zang horen, die bestaat uit 3 lettergrepen. Het mannetje kan dat ’s zomers in ochtend- en avondschemering minutenlang roepen. Lees meer en beluister de podcast.

Bron: Roots Magazine 9 juni 2023


Uitgelicht

Ook vissen kunnen zingen

Foto: Wikipedia – Alexander Vasenin CC 3.0, koraalduivel

Dat merels en nachtegalen prachtige geluiden kunnen maken is bekend. Maar niet alleen vogels kunnen zingen. Ook vissen kunnen er wat van. Al klinkt dat anders dan bij vogels. Het geluid van sommige vissen heeft wel iets weg van een helikopter, terwijl het geluid van andere soorten meer lijkt op een drumcomputer. Marien bioloog Annebelle Kok van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de ‘zangers van de zee’. Lees meer en beluister het radiofragment.

Bron: BNNVARA Vroege Vogels, 7 juli 2023


Uitgelicht

Bodemgeluiden verklappen hoe gezond bos is

Foto: Saxifraga – Willem van Kruijsbergen, Gerolstein

Uit de bodem van elk bos weerklinkt een zachte symfonie van geluiden. Hoe gezonder het ecosysteem, hoe groter de diversiteit aan geluiden. Onderzoekers luisteren naar de subtiele symfonieën van bodems om meer te weten te komen over de gezondheid van bossen. Ze vonden een overvloed aan geluiden met hoge en lage frequenties in de bodems van herstelde bosgebieden, terwijl het geluidslandschap in gedegradeerde leefgebieden stiller en minder divers was. Lees meer.

Bron: Newscientist.nl 19 februari 2023


Uitgelicht

Orang-oetans kunnen twee geluiden tegelijk maken, net als beatboxers

Foto: Wikimedia – Michael Hoefner CC 3.0, Orang-oetans

Orang-oetans kunnen twee geluiden tegelijkertijd maken, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Warwick in Groot-Brittannië. De enige andere levende wezens die dat voor elkaar krijgen, zijn zangvogels en beatboxers. Lees meer, en beluister de geluiden.

Bron: NOS 27 juni 2023


Uitgelicht

Nachtbrakers laten op zich wachten

Foto: Wikipedia/ Flickr – Rachel Davies, CC 2.0, kwartelkoning

Mysterieus en stiekem, een treffende beschrijving van verschillende soorten rallen, hoenders en de Woudaap. Terwijl de meeste broedvogels in het eerste daglicht van zich laten horen, zijn deze vogelsoorten vrijwel alleen in de avond en nacht actief. Zo wordt bijvoorbeeld een Kwartelkoning bijna nooit aangetroffen tijdens ochtendbezoeken van telgebieden in het Broedvogel Monitoring Project. Om de geheimzinnige rallen en hoenders te inventariseren worden dus soortgerichte avond- en nachtbezoeken aan telgebieden gebracht. Maar waar blijven ze? Lees meer.

Bron: SOVON, 30 mei 2023


Uitgelicht

Zomerdrukte gierzwaluwen

Foto: Wikipedia – Keta CC 3.0, gierzwaluwen

Veel mensen kennen de gierzwaluw, soms onbewust. Hun gierende geluid is in ieder geval vast onderdeel van de soundtrack van de zomer. Hoe het met gierzwaluwen gaat in Nederland, is lastig te duiden, want het tellen van deze soort is niet eenvoudig. Dat komt omdat hun nesten vaak lastig te vinden zijn, onder dakpannen of in andere openingen van gebouwen en huizen. Lees meer en nog meer.

Bron: Nature Today 20 juni / 24 juni 2023


Uitgelicht

Cursus Vogelzang op de radio

Foto: Saxifraga – Jan Nijendijk, vink

BNNVARA Vroege Vogels Radio geeft regelmatig aandacht aan vogelgeluiden. De cursus vogelzang wordt herhaald.

CNR-leden Dick de Vos en Henk Meeuwsen geven uitgebreide uitleg in de radio-uitzending waaraan je de zang van een vogelsoort kan herkennen. In het wekelijkse radioprogramma op Radio 1 op zondag van 07:00 tot 10:00 uur komt wekelijks een vogelsoort aan bod. Tot nu toe kwamen vier soorten aan bod. Beluister hier de radiofragmenten en doe een kennistest.

Bron: BNNVARA Vroege vogels, mei -augustus 2023


Uitgelicht

Egel al snuivend in de stemming

Foto: Wikimedia – Gibe CC 3.0, egel

Nu de nachten wat warmer zijn, is er steeds vaker een luid en langdurig gesnuif te horen. Soms wel urenlang! Dat gehuf en gepuf hoort bij het paringsritueel van de egel. Een mannetje drentelt al snuivend om het vrouwtje heen. Zij laat zich niet zo snel verleiden – en met die stekels laat man egel het wel uit zijn hoofd om haar te overrompelen. Lees meer.

Bron: Nature Today 28 mei 2023


Uitgelicht

Temperatuurinversie in de atmosfeer versterkt stoorgeluid

Hinder van stoorgeluid komt niet altijd doordat de wind verkeerd staat. Ook kunnen gescheiden luchtlagen met een andere temperatuur een rol spelen bij het ervaren van grotere geluidsoverlast.

Door de weersomstandigheden hebben omwonenden extra geluidsoverlast van technofestival Awakenings in Halfweg (recreatiegebied Spaarnwoude). De gemeente Haarlemmermeer legt op Twitter uit daar niet veel tegen te kunnen doen. Lees meer.

Bron: Haarlems Dagblad 14 mei 2023


Uitgelicht

Moet je horen! Vissen maken fascinerende balts- en eetgeluiden, vooral bij volle maan

Vissen lijken zulke stille dieren. Veel meer dan een blub, blub, blub hoor je niet van ze. Of toch wel? Onderzoekers hebben eens goed geluisterd en hoorden vissen zingen, kwaken, drummen en trompetteren. Vooral bij volle maan gaan sommigen helemaal los. Lees meer en beluister de geluiden.

Foto: Saxifraga – Soren Berg, Leuciscus idus

Bron: Scientias, 29 April 2023


Uitgelicht

Mei is de veenmollenmaand

Afbeelding: Wikimedia – Fir0002, flagstaffotos.com.au GNU 1.2, Veenmol

De veenmol is met 4 tot 5 centimeter een van de grootste insecten van ons land. Toch zul je hem niet zo snel tegenkomen. Ze leven in een gangenstelsel onder de grond, vooral in West-Nederland. Ze worden vooral gezien door tuiniers die in het voorjaar in de bodem graven. Op warme meiavonden kun je na zonsondergang hun snorrende geluid horen. Maar pas op voor verwarring met de rugstreeppad! Lees meer.

Bron: Nature Today, 7 mei 2023


Uitgelicht

Festivals zitten broedseizoen in de weg: ‘Vogels kunnen doof worden’

Foto: Saxifraga – Luc Hoogenstein, roodborst

Het broedseizoen en het festivalseizoen zijn allebei zo ongeveer tegelijk geopend, maar gaan niet zo heel goed samen. Niet alle vogels kunnen tegen luidruchtige muziek, stellen experts. “Ze hebben echt een minder prettig leven als er duizenden mensen in hun broedgebied staan te dansen.” Lees meer.

Bron: RTL-Nieuws 8 mei 2023


Uitgelicht

Rietzanger krast en fluit in het riet en zwarte kraai druk met kuikens.

Foto: Saxifraga-Piet Munsterman, Rietzanger

Veel rietvogels houden zich verstopt, maar de rietzanger is niet zo schuw. Je ziet de mannetjes vaak bovenin een rietstengel zitten of een korte zangvlucht maken. Binnenkort is het schouwspel afgelopen, dan hebben de rietzangers een nest op de grond en willen ze geen aandacht meer trekken. Lees meer.

Bron: Naturetoday 7 mei 2023


Uitgelicht

Nationaal Vogelconcert 2023

Foto: Frank van de Weijer, Lauwersmeer 6 mei 2022, Nachtegaal

Vanuit Engeland ontstond het idee “Dawn Chorus Day” waarop een dag in mei in meerdere gebieden het vroege ochtend vogelconcert wordt opgenomen. Ook de Britse vogelbescherming RSPB geeft uitgebreid aandacht aan dit bijzondere fenomeen. In Nederland wordt dit concept al jaren opgepakt door Vroege Vogels:

Elk jaar, begin mei, trekken de verslaggevers van Vroege Vogels er in alle vroegte op uit om de mooiste vogelgeluiden op te nemen voor het Nationale Vogelconcert. Ieder jaar bezoeken ze andere gebieden zodat er een breed scala aan geluiden kan worden verzameld.

In de uitzending van 7 mei kunt u al hun bijdrages horen. Dit jaar zijn we in de volgende vijf gebieden: De Kennemer Duinen, Ridderoortse Bossen, Planken Wambuis, De Wieden en Texel.

Beluister hier alsnog de radio-uitzending van BNNVARA Radio: Vroege Vogels van zondag 7 mei.

Bron: The Wildlife Trust/ RSPB/ BNNVARA Vroege Vogels, 5 mei 2023

Uitgelicht

Action for Swifts

Op de nieuwe website van de CNR staat ook een bezoekersteller van Statcounter. Al in de eerste weken dat de website in de lucht was, bleken er verbazingwekkend veel bezoekers uit Engeland naar onze Nederlandstalige website te komen. Wat zochten ze daar? Het bleek dat er gezocht werd naar een inmiddels niet meer bestaande link naar een specifieke oude geluidsopname op de vorige CNR-website: Het geluid van de gierzwaluw!

Hoewel het eigenlijk niet is toegestaan om zonder overleg geluiden van onze website te gebruiken, is de toepassing waarvoor naar deze geluidsopname wordt verwezen wel heel bijzonder.

Foto: Wikipedia-Paweł Kuźniar CC 3.0, Gierzwaluw
Lees verder “Action for Swifts”
Uitgelicht

Het geluid van de roerdomp klinkt als een zware misthoorn

Foto: Wikipedia- Francesco Veronesi, CC 2.0, Roerdomp

Een misthoorn vanuit het riet: dat is misschien wel de beste omschrijving voor het lage en doffe geluid dat een roerdomp produceert in het voorjaar. De zang wordt ook wel ‘hoempen’ genoemd. Om het te horen moet je wat slaap opofferen, want het geluid is met name te horen in de in de nacht en in schemering. Luister naar het geluid én het verhaal van de roerdomp van Roots Magazine in de nieuwste podcastaflevering van Notenkrakers.

Bron: Roots Magazine 11 april 2023


Uitgelicht

Xeno-Canto gaat geluidencollectie uitbreiden met vleermuisgeluiden

Foto: Saxifraga-Kees Marijnissen. Gewone grootoorvleermuis

De bekende website met de grote database met geluidsopnamen van vogels is in 2022 uitgebreid met geluidsopnamen van krekels en sprinkhanen. De websitebeheerders willen de website uit gaan breiden met geluiden van vleermuizen.

De makers van de Xeno-Canto site lichten een tipje van de sluier op. Er volgt mogelijk uitbreiding met geluiden van meer diergroepen zoals kikkers. Nu wordt nog achter de schermen gewerkt aan de geluidendatabase in verband met de taxonomische opsplitsing van sommige soorten. Bekijk de website van Xeno-Canto

Bron: Xeno-Canto.org 19 april 2023


Uitgelicht

Videobellen oplossing voor eenzame papegaaien

Videobellen kan een manier zijn om papegaaien meer sociale interactie met soortgenoten te geven. Uit een Brits-Amerikaans onderzoek met achttien vogels blijkt dat de deelnemers er vrolijker van werden en zelfs nieuw gedrag aanleerden. Het was volgens de wetenschappers de eerste keer dat dieren elkaar zelf konden bereiken wanneer ze wilden. Lees meer.

Foto Wikipedia-Charles J. Sharp CC 4.0, geelvleugelara

Bron: NOS.nl 23 april 2023


Uitgelicht

Zangvogels doen stemoefeningen om niet vals te zingen (en om partner te scoren)

Als zangvogels willen voorkomen dat ze vals gaan zingen, moeten ze elke dag hun toonladders oefenen. En het is niet geheel onbelangrijk om toon te houden, want loepzuivere zangprestaties zorgen er ook nog eens voor dat ze indruk kunnen maken op een mogelijke partner. Lees meer.

Foto: Wikipedia-Francis C. Franklin CC 3.0, roodborst

Bron: Nu.nl 19 april 2023


Uitgelicht

De microfoon opnieuw uitgevonden: Nieuwe lazertechnologie zorgt voor zeer ruisarme microfoon

Naast de bestaande technieken als de dynamische microfoon, de condensator- en elektretmicrofoon en piëzo techniek, is er nu een geheel nieuw werkingsprincipe met een microlazer: “Optical Mems”. Een microlazer meet daarbij trillingen van een siliconenmembraan.

Iedere microfoon ruist een klein beetje van zichzelf. De duurste professionele microfoons hebben de minste ‘eigenruis’. Technici uit Noorwegen van het bedrijf SensiBel hebben de nieuwe ruisarme lazertechniek uitgewerkt met een eigenruis van 14dBA, wat ertoe moet leiden dat geluidsopnamen met een zeer laag eigenruisgehalte voor een breder publiek toegankelijk kunnen worden. Het wachten is nu op de eerste productiemodellen en toepassingen. Lees meer en beluister de voorbeeldopnamen in het filmpje.

Bron: Groups.io Naturerecordists 26 december 2022/ sensiBel.com


Uitgelicht

IJl en hoog zingt de piepkleine goudhaan

Foto: Saxifraga-Bart Vastenhouw, Goudhaan

In januari en februari zijn ze soms al te horen, maar halverwege maart begint de goudhaan echt volop te zingen. Het geluid is ijl, dun, hoog en klinkt een beetje zacht op de achtergrond. De golvende zang ontgaat je in een bos met andere vogelgeluiden makkelijk. Herken je de zang van de goudhaan eenmaal, dan ben je verkocht… luister maar. Lees meer en beluister de podcast

Bron: Roots magazine, 21 maart 2023


Uitgelicht

Uitslover op lange benen

Foto: Wikimedia-Andreas Trepte, CC2,5 Grutto

Vogelsoorten zijn soms lastig uit elkaar te houden. Maar sommige maken het ons hartstikke makkelijk: hun naam is afgeleid van het geluid dat ze maken. Dat is zo bij de tjiftjaf en de koekoek, maar ook bij onze nationale vogel: de grutto. Lees meer.

Bron: Nature Today, 24 maart 2024

Uitgelicht

Zangvogels voelen aan wanneer er gevaar dreigt: dan slaan ze de pootjes ineen en verjagen de uilen

Foto: Wikipedia- Marek Szczepanek CC3.0, Koolmees

Veel zangvogelsoorten werken samen door middel van ‘mobbing’. Ze verzamelen zich in een grote groep en vliegen snel en agressief in de buurt van roofvogels of uilen, terwijl ze veel geluid maken. Mobbing is riskant voor beide partijen: roofvogels kunnen tijdens de belegering de kleine vogels aanvallen en zwaar verwonden, terwijl de onderzoekers ook hebben gezien hoe roofvogels gewond raakten door de heftige mobbing-aanvallen van de meute zangvogels. Lees meer.

Bron: Scientias 1 februari 2023


Uitgelicht

Let op de tjiftjaf en ringslang wordt wakker

Foto: Saxifraga-Luc Hoogenstein, Tjiftjaf

Een makkelijker vogelgeluid is er bijna niet: het tjif-tjaf van de tjiftjaf. Wanneer is het weer te horen? Enkele vogels die het er op gewaagd hebben hier de winter door te brengen, zijn al twee weken bezig met hun getjif en getjaf. Maar de meeste moeten nog komen, ’s nachts vliegen ze uit Spanje, Portugal en Marokko naar het noorden. De tjiftjaffen waren vorig jaar rond deze tijd alweer terug, maar de reis kan flink beïnvloed worden door het weer. De noordenwind heeft nu voor wat vertraging gezorgd. Maar ze zijn onderweg, en binnen twee weken miegelt het in bosjes weer van de tjiftjaffen. Lees meer.

Bron: Nature Today 19 maart 2023


Uitgelicht

TASCAM Portacapture X6

Afbeelding: Tascam Europe: Tascam Portacapture X6 | High-Resolution Multi-Track Handheld Recorder
Tascam Portacapture X6 | High-Resolution Multi-Track Handheld Recorder

Na de ongelooflijk succesvolle Portacapture X8 presenteert Tascam nu nog een draagbare multi-track recorder met de nieuwste 32-bit float-technologie. De Portacapture X6 biedt vier plus twee audiotracks, bemonsteringsfrequenties tot 96 kHz en een 2,4-inch (6,1 cm) contrastrijk kleurentouchscreen. Gecombineerd met een intuïtieve gebruikersinterface met app-achtige bediening, is deze handige recorder de ideale tool voor videografen, podcast-/YouTube-makers, geluidsontwerpers en muzikanten die hoogwaardige audio-opnamen willen maken voor kleinschalige contentproductieprojecten.

Lees verder “TASCAM Portacapture X6”
Uitgelicht

Het seksleven van de heggenmus

De hele winter heeft de heggenmus zijn verborgen bestaan geleid, langs de randen van de tuin, onder stuiken en in heggen. Maar nu schittert de zon en de heggenmus zingt! Een haastig, helder, kwetterend lied. Een lied dat een seizoen inluidt vol seks, affaires, vrijages en avontuurtjes. Lees meer.

Foto: Saxifraga, Piet Munsterman

Bron: Nature Today/ Vogelbescherming 14 februari 2023

Uitgelicht

Eerste trommelende kwabalen luiden de paaitijd in

In februari zijn de eerste kwabalen weer gehoord in de Beerze, wat betekent dat de paaitijd is begonnen. Deze ernstig bedreigde zoetwaterkabeljauw is een echte ‘winterpaaier’. Tijdens de paaitijd maakt de kwabaal met z’n spieren rondom de blaas een kloppend geluid. Met behulp van hydrofoons nemen we dit geluid op krijgen we een beter beeld van de verspreiding van de kwabaal en zijn gedragingen. Lees meer.

Foto: Wikipedia, Achim R. Schloeffel CC3.0: Kwabaal

Bron: Nature Today, 1 maart 2023


Uitgelicht

Gibbons gebruiken meer ritme als ze samen zingen met een soortgenoot

De withandgibbon zingt met meer ritme als de aap samen zingt met een soortgenoot. Dat ontdekten wetenschappers van onder meer de universiteit van Turijn. De withandgibbon is een soort kleine mensaap. Wetenschappers doen al langer onderzoek naar de manier waarop deze dieren met elkaar ‘praten’ en ‘zingen’, omdat dat kan helpen bij het begrijpen van het ontstaan van de menselijke taal. Lees meer.

Foto: Wikipedia, Matthias Kabel, CC3.0

Bron: Nu.nl 14 januari 2023

Uitgelicht

Dolfijnen schreeuwen naar elkaar als ze geluidsoverlast hebben van mensen

Als we bij een concert of in de kroeg staan, zijn we gewend om onze stem te moeten verheffen. Onderzoekers zijn er nu achtergekomen dat niet alleen mensen, maar ook dolfijnen dat doen. Op die manier zou het lukken om boven het geluidsoverlast van mensen uit te komen. “Als ze verstoord worden in hun communicatie is dat een groot probleem.” Lees meer.

Foto: Wikipedia, Aude Steiner, CC1.0

Bron: RTLnieuws.nl 13 januari 2023

Uitgelicht

Wildlife Solutions

Lennart Suselbeek start eigen bedrijf in cameravallen en geluidsvallen: “Wildlife Solutions”

Lennart verkoopt met zijn bedrijfje o.a. Audiomoth en Hydromoth recorders voor geluidsmonitoring. Omdat er nog geen markt voor cameravallen en wildcamera’s bestond, bouwde ecoloog Lennart Suselbeek naast zijn studie en PhD loopbaan geleidelijk zijn bedrijf Wildlife Monitoring Solutions op.‘Werken met wildcamera’s heb ik met vallen en opstaan geleerd.’ Lees Meer.

Bron: wildlifemonitoringsolutions.com/ Bionieuws 17 december 2022

Uitgelicht

Laplanduilen grijpen verborgen muizen

Een tijdje rondzweven helpt Lapland-uilen om te horen waar hun diep onder de sneeuw rondscharrelende prooi zich precies bevindt. Uilen kunnen ongelofelijk goed zien en horen. Zelfs in het pikkedonker kunnen ze tot op de centimeter nauwkeurig bepalen waar een muis zich bevindt. De meeste uilen vliegen dankzij deze gaven in een rechte lijn op hun prooi af. Maar dit geldt niet voor de laplanduil, die in de noordelijke naaldwouden van Europa, Noord-Amerika en Azië leeft. Lees meer.

Foto: Wikimedia: jok2000 CC 3.0

Bron: NewScientist.nl 16 december 2022

Uitgelicht

Marsrover maakt eerste geluidsopname van een stofduivel op Mars

De Marsrover Perseverance heeft een geluidsopname gemaakt van een stofhoos op Mars. Een zogeheten stofduivel trok over het NASA-voertuig toen de microfoon aan stond. De stofstorm trok met een snelheid van ongeveer 40 kilometer per uur over het oppervlak van de planeet. Perseverance bevond zich toevallig in het pad van de storm. In het audiofragment, dat zo’n tien seconden duurt, zijn de stofdeeltjes te horen die de rover raken. Lees meer.

Afbeelding: Wikipedia, NASA/JPL-Caltech

Bron: Nu.nl/NASA 13 december 2022

Uitgelicht

Roodborstjes worden agressiever door verkeerslawaai

Omdat hun gezang wordt overstemd, proberen ze hun territorium fysiek te verdedigen. En dan gaat het er soms hard aan toe.Hoe schattig ze er ook uitzien, roodborstjes zijn felle en territoriale vogeltjes. Met onder andere wild getjilp, proberen ze hun territorium te verdedigen en houden ze indringers buiten. Verkeerslawaai kan echter een grote stoorzender zijn, zo tonen onderzoekers aan. Eerdere studies hadden al aangetoond dat roodborstjes die in steden wonen fysiek agressiever zijn dan hun neven op het platteland. En nu blijkt dat geluidsoverlast mogelijk de boosdoener is. Lees meer.

Foto: Saxifraga, Henk Groenewoud

Bron Scientas.nl 8 december 2022

Uitgelicht

Angstaanjagende geluiden van het magnetisch veld van de Aarde

Het is onmisbaar voor al het leven op Aarde, maar wij kunnen het niet zien of horen: Het magnetisch veld van de Aarde. Wetenschappers van de technische universiteit van Denemarken hebben meetsignalen van ESA’s Swarm satellieten bewerkt om deze hoorbaar te maken. Lees meer, beluister het geluid, of bekijk het Youtube-filmpje:

Bron: ESA, Youtube.com, CNR, Oktober 2022

Uitgelicht

Nieuwe Aquarian Audio hydrofoons

De H2a-hydrofoons zijn vervangen voor de H2d-hydrofoons. Ze maken gebruik van de nieuwe CS6-signaalconditioneringskaart, die ongeveer 10dB betere gevoeligheid en signaalruis-verhouding biedt in vergelijking met de CS4-kaart die in de H2a was ingebouwd. Betaalbaar en zeer geschikt voor de opname van het onderwaterleven. Verkrijgbaar met 3.5 mm jack en XLR-aansluiting. Lees meer. Nog meer.

Bron: Aquarian Audio/ Veldshop.nl/ CNR 21 oktober 2021

Uitgelicht

Nieuw gratis boek

Gratis nieuw boek over bio-akoestiek: Exploring Animal Behaviour Through Sounds Volume I

Op https://groups.io/g/Naturerecordists is een bericht verschenen voor een nieuw (gratis) boek over bio-akoestiek en methoden. De inhoud is een verzameling artikelen over specifieke onderwerpen. Het wonderlijke is dat het als open source is betaald door uitgever Springer Link, dus je kunt het GRATIS downloaden in pdf- of ePub-formaat, in zijn geheel of in afzonderlijke hoofdstukken. Het begint met een hoofdstuk over geschiedenis en daarna volgen verschillende hoofdstukken over waar we nu staan, methoden, opname-apparatuur en akoestische theorie. Een vluchtige blik geeft aan dat het een uitstekende bron is! Het adres voor dit boek is: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-97540-1

Afbeelding: Springer Link

Bron: Groups.io/Naturerecordists /CNR 20 oktober 2022