Luc de Bruijn

Luc de Bruijn -Actief lid sinds 2003

Interessegebieden:

  • Vooral vogels (inmiddels zo’n 175 soorten), kikkers en padden en sprinkhanen. 
  • Nederland maar ook buitenland (bv tropen).
  • Ook andere natuurgeluiden: branding, beekje, onweer, wind etc.

Voorbeeldopnames:

1. Onweer: Een van de eerste opnamen die ik maakte in 2003, was van een onweer in de verte in Winterswijk. Ik kampeerde toen op een kleine boerencamping en dit is te horen aan de bijgeluiden (hekken in de loopstal, spelende kinderen). De totale opname duurt ongeveer 15 minuten.

Opname: Luc de Bruijn, Winterswijk 2003: onweer

2. Grote karekieten: Op een vogelreis in Polen in mei 2006 kwamen we langs een klein watertje met veel overjarig riet. Daarin zaten 3 grote karekieten druk te zingen. Op deze opname hoort u een van de vogels dichtbij en de andere op de achtergrond. Ook het ruisen van het riet en een beetje wind is hoorbaar.

Opname: Luc de Bruijn, Polen 2006: Grote karekieten

3. Knoflookpad: Op diezelfde tocht in Polen vonden we een roepende knoflookpad, daar waar ook een heleboel roodbuikvuurpadjes en groene kikkers zaten. Hier een klein fragment van de knoflookpad op de voorgrond en de anderen amfibieën daar achter. Opmerkelijk is dat het geluid van de knoflookpad van onder het wateroppervlak kwam. We hebben het beestje ook niet gezien.

Opname: Luc de Bruijn, Polen 2006: Knoflookpad
Foto: Wikipedia, Christian Fischer: Knoflookpad CC3.0

4. Branding: We zijn op het strand op het eiland Tobago in het Caraïbisch gebied in juli 2007. De opname begint met het harde geluid van een cicade. Daar waren er meer van op de achtergrond. Verder heerlijke strandgeluiden met mensen die het naar hun zin hebben, de branding, even het geluid van een lachmeeuw.    

Opname: Luc de Bruijn, Tobago juli 2007: Branding

5. Pung-na-na: Ook op Tobago zijn er veel verschillende kikkers die vooral ’s avonds, maar eigenlijk de hele nacht door een waar concert geven. Er zijn nogal wat verschillende soorten. Hier is een opname van een heel koor van kikkers met de lokale naam pung-na-na (Physalaemus pustulosus). U kunt horen hoe ze aan deze naam komen.

Opname Luc de Bruijn, Tobago juli 2007: Pung-na-na

6. Appelvink: De zang van de appelvink wordt niet zo heel vaak gehoord. Meestal hoor je alleen de harde tik hoog in de boomkruinen. Op Koninginnendag 2009 kampeerde ik vlak bij het Dwingelderveld. Tijdens een vroege geluidenjacht stuitte ik in het bos ten noorden van de hei op deze appelvink. Verder hoort u ook roodborst, pimpelmees, merel, boomkruiper en zwartkop.

Opname: Luc de Bruijn, Dwingelderveld 30 april 2009: Appelvink
Foto: Saxifraga: Jan Nijendijk, appelvink in de Haspel

7. Korenveld: Middenzomer 2009 op het platteland in het graafschap Kent in Engeland. Ik sta hier naast een korenveld. De zon schijnt heerlijk en het is aardig warm. Er staat een zuchtje wind. Ik heb deze geluidsopname gemaakt omdat ik geïntrigeerd was door de tikkende geluiden die uit het veld kwamen. Mogelijk heeft dit met het rijpen van het graan te maken? Verder horen we op deze opname even een heggenmus zingen.

Opname: Luc de Bruijn, Kent, Engeland, zomer 2009: Korenveld

8. Snortikker en ratelaar: Op deze opname, gemaakt in juli 2010 in het Drents Friese Wold bij Wateren, hoort u twee sprinkhaansoorten. Achtereenvolgens maken de snortikker en de ratelaar geluid, daarna komt de snortikker weer. Deze opname werd gemaakt met behulp van een paraboolmicrofoon. Deze heeft naast dat hij erg gericht geluid opvangt ook het bijkomende voordeel dat bijgeluiden van de omgeving moeilijk doordringen. Terwijl ik deze opname maakte aan de rand van een fietspad reden er af en toe fietsers langs, maar die zijn niet terug te horen.

Opname: Luc de Bruijn, Wateren, Drents Friese Wold, juli 2010: Snortikker en ratelaar

Apparatuur:

Microfoons: Sony ECM-MS907, Telinga monomicrofoon in parabool; aan het experimenteren met kleine rever-microfoon van Trust in de parabool. 

Opnameapparatuur: Sony MD MZ-N707 type-R; Edirol R-09HR.


Toepassing van de opnamen:

  • Bij lezingen en cursussen over vogels
  • voor CD’s in eigen beheer van verschillende gebieden en thema’s: Camping Kortschot, Winterswijk; Kikkerconcerten in binnen- en buitenland; Kerkuilen aan de Diefdijk; Geluiden van de vogelreis in Noordoost-Polen; Dieren op de tuinderij “Abstede” in Utrecht, Geluiden uit de Camargue; Geluidlandschappen; Ordesa; Natural Sounds of Trinidad and Tobago
  • voor geluiden CD’s in verschillende boeken: Broedvogels in Nieuwegein (ISBN: 978-90-804709-2-7) De Amfibieën en Reptielen van Nederland ISBN: 978-90-5011-300-7 Mereldagboek ISBN: 978-90-5011-319-9
  • voor onderzoek naar variatie binnen de soort (bv bij Vink)
  • voor een tweewekelijkse column op www.PEN.nl over vogels in Nieuwegein
  • voor een site met geluiden van nestjongen en juist uitgevlogen vogels van Vogelbescherming

Contact: