Handleiding Audition

GELUID BEWERKEN MET AUDITION/ COOL EDIT

Foto: Hans Dankbaar

tekst en Audition-afbeeldingen: Hans Dankbaar

1. INLEIDING

Met geluidbewerking ga je veranderingen aanbrengen in geluidsopnames. Voor je begint is het goed er even bij stil te staan wat je er mee wilt bereiken, hoe ver je met de bewerkingen wilt gaan en welke versie(s) van de opname je wilt bewaren. Zelf neem ik hoofdzakelijk vogel- of natuurgeluiden op en voor mij is de belangrijkste reden om geluiden te bewerken het verwijderen van stoorgeluiden en ruis. Natuurlijk is het het beste om ruis en storingen zo veel mogelijk te voorkomen: kwalitatief goede apparatuur, opnamen van zo dichtbij mogelijk maken en in een storingsvrije omgeving. ‘Nabijheid’ van de geluidsbron is bij vogelopnames echter vaak moeilijk haalbaar, en storingsvrije omgevingen of momenten zijn in Nederland schaars. Behalve het weer (regen,wind) en verkeer (vliegtuigen, auto’s, motoren) zijn stem-, contact- en bewegingsgeluiden van mensen in de directe omgeving de meest voorkomende storingsbronnen. Soms kunnen andere (luidruchtige) vogels ook als storing ervaren worden. Met een goed uitgevoerde geluidsbewerking kun je uit ‘slechte opnames’ vaak toch nog een kwalitatief heel acceptabele opname destilleren. Doel van de bewerking is storingen te verwijderen met minimale aantasting van het signaal oftewel het gewenste geluid. Heel precies luisteren naar en kritisch beoordelen van het resultaat tijdens de bewerking (bij voorkeur door koptelefoon) is belangrijk; vergelijk ook je eindresultaat nog eens met de oorspronkelijke ruwe opname.

Audition en CoolEdit

Het geluidsbewerkingsprogramma CoolEdit (-Pro) was tot 2003 te koop. Sinds 2004 is het softwarebedrijf overgenomen door Adobe, die het programma sindsdien uitbrengt onder de naam Audition. Van CoolEditPro zijn nog (gratis) versies te verkrijgen; daarnaast heeft Adobe versie 3.0 van Audition in 2013 gratis beschikbaar gesteld. De programma’s zijn heel gebruiksvriendelijk en hebben vrij geavanceerde mogelijkheden.

Het nieuwe Adobe-Audition lijkt nog steeds erg op het oorspronkelijke programma CoolEditPro, maar heeft er een aantal nieuwe krachtige bewerkingsopties bij waarmee het verwijderen van de allerlastigste stoorgeluiden weer een stuk beter, makkelijker en/of sneller gaat. In het volgende zullen we de belangrijkste bewerkingstechnieken bespreken, zoals die met CoolEditPro en op vrijwel identieke wijze in Audition uitgevoerd kunnen worden.

Audition werkt onder Windows, maar kan ook op een Mac gebruikt worden met behulp van het Mac-programma CrossOver.

De officiële -Engelse- Audition3-handleiding van Adobe kun je hier downloaden.