Geluidsbewerking

PLUG-INS

Op internet zijn voor de meeste audio-editors veel zogenaamde plug-ins te vinden. Vaak worden ze ook effecten genoemd. Dit zijn veelal z.g. VST-plug-ins (Eng. Virtual Studio Technology). De meesten zijn bedoeld voor muziek. Door deze toe te voegen aan het programma kun je het aantal bewerkingsmogelijkheden uitbreiden. Wel dient vermeld te worden dat er op het gebied van ruisonderdrukking en frequentiefiltering weinig bruikbare gratis plug-ins te vinden zijn. Als voorbeeld het interessante aanbod van Aleksey Vaneev, op zijn website www.voxengo.com. Op deze site staan ruim veertig plug-ins, waarvan een derde deel gratis is. Slechts een enkele is alleen in Windows te gebruiken, de meeste ook in een Mac. Bijzonderheid: bij alle Voxengo plug-ins kun je het effect ervan op je opname beluisteren terwijl je de instelling van de plug-in wijzigt, en de opname wordt daarbij over de gehele lengte afgespeeld. Dit werkt heel erg direct, snel en prettig! Een heel speciale plug-in is SPAN, een Spectrum Analyzer Plug-in; daarmee zie je bij het afspelen van je opname momentaan het frequentie-spectrum veranderen! Op Youtube vind je een filmpje dat dit goed laat zien. Hieronder een voorbeeld van een momentopname uit zo’n filmpje:

Film: Youtube/ CNR-film: Sjaak Schilperoord en Peter Smith

Dit korte demo-filmpje laat zien hoe SPAN het spectrum van een geluidsopname in de loop van de tijd weergeeft. Je hoort (en ziet!) eerst regen en onweer dat wegsterft en dan overgaat in  vogelzang. De tuinfluiter (met fitis,  tjiftjaf en snor) is vastgelegd door Sjaak Schilperoort in 2009 bij de Meeslouwerplas, de –nachtelijke- onweersopname door Peter Smith in augustus 2015 vanuit zijn slaapkamerraam. Beiden gaven toestemming om deze opnamen te gebruiken voor deze demo.

Enkele andere gratis Voxengo-plugins die wellicht leuk zijn om te proberen: Stereo Touch – daarmee kun je het stereo-effect wijder maken Beeper – om kortstondige storing en/of stilte in je opname aan te brengen OldSchoolVerb – hiermee kun je de ruimtelijkheid van je opname vergroten Marvel GEQ – een grafische equalizer waarmee je al luisterend kunt experimenteren.


AUDIO-EDITORS ONLINE

Die zijn er bepaald niet veel . . . De enige die echt als editor is opgezet en zowel in Windows werkt als op een Mac is TwistedWave. De opties zijn erg beperkt, tenzij je een abonnement neemt . . . Verder is de huidige versie van Adobe Audition ook een online-versie met een jaarabonnement


AUDIO-EDITORS VOOR TABLETS/ SMARTPHONES

Hier is de spoeling minder dun, en de ontwikkeling gaat snel. Gratis apps bieden meestal slechts een zeer beperkt aantal standaardbewerkingen. Daarom alleen enkele voorbeelden van betaalde editors die flink wat mogelijkheden bieden. De prijzen lopen uiteen van 10 tot 16 euro (2016). Van sommige kun je eerst een demo installeren, met een beperkt aantal opties.

Voor Android:

  • Doninn Audio Editor: heel veel bewerkingsopties, ook met spectrale weergave!
  • Lexis Audio Editor: aardig wat opties, maar duidelijk minder dan de Doninn-app
  • Wave Pad Master’s Edition: ongeveer als de Lexis-app. Opmerking: de gratis versie, Wave Pad Audio Editor, kreeg veel negatieve recensies!

Voor iOS:

  • TwistedWave Audio Editor: behoorlijk veel opties, redelijk in prijs
  • Wave Pad Master’s Edition: zie de Android-versie hierboven.