SOORTEN EDITORS
Audio-bewerkingsprogramma’s zijn er in veel soorten en prijzen.
Voor de keuze van een audio-editor zijn vooral de volgende aspecten van belang:
- wat voor soort bewerkingen wil je doen, hoe geavanceerd, en hoe vaak? – – het aantal bewerkingsopties en de geavanceerdheid ervan per programma is zeer verschillend – bij veel editors kun je opties toevoegen door plug-ins te installeren (echter zelden op het gebied van ruisonderdrukking)
- wat wil je er voor betalen? – er zijn enkele gratis programma’s
- op welk apparaat wil je opnamen bewerken: laptop/desktop of tablet of zelfs smartphone? – laptop of desktop zijn favoriet vanwege het grotere scherm, wat voor de meer geavanceerde bewerkingen gewenst is, maar de ontwikkelingen op tablet gebied gaan snel; denk bijvoorbeeld aan de komst van de iPad Pro!
- op welk(e) platform(s) wil je werken: – voor laptop en/of desktop: Windows, Mac of Linux? – voor tablet en smartphone: Android, iOS of Windows?
Het volgende editor overzicht kan je helpen om een keuze te maken. Het is voorlopig vooral gericht op gebruik van laptop en/of desktop. Daarna volgen nog een aantal opmerkingen in verband met plug-ins, editors online en tablet editors.
OVERZICHT AUDIO EDITORS
Categorie 1: gratis & eenvoudig
Beperkt aantal opties, dus vrij snel te leren. Daarom vooral geschikt voor incidenteel gebruik en/of met weinig eisen aan de functionaliteit. Software: Ocenaudio (Windows, Mac, Linux) o.a. spectrogramweergave en VST-plug-in mogelijkheid Software: Audacity (Open Source programma – Windows, Mac, Linux) Het aantal opties is gemakkelijk uit te breiden door geschikte plug-ins te installeren. Meer details op de Audacity-pagina.
Categorie 2: gratis & geavanceerd
Veel bewerkingsopties, ook in de spectrale weergave. De meer geavanceerde opties vragen soms meer tijd om te leren. Handigheid/ervaring in omgang met software in het algemeen is gewenst. Vooral geschikt bij frequent gebruik en hoge(re) eisen aan de functionaliteit. Software: Ardour (Windows, Mac & Linux) open source, mist de spectrale weergave van de gratis Audition 3.0. Software: Adobe Audition 3.0 (werkt alleen in Windows) Dit is het programma dat de CNR aanbeveelt. Ons lid Hans Dankbaar heeft in het recente verleden een aantal workshops gegeven over dit programma. Ook schreef hij een Nederlandstalige handleiding. Meer details op de Audition3-pagina.
Categorie 3: niet gratis, tamelijk geavanceerd
Er is een groot aantal niet gratis, maar nog redelijk betaalbare audio-editors verkrijgbaar. De meeste zijn best goed bruikbaar voor een groot aantal bewerkingen maar missen vaak de vele bewerkingsopties in de spectrale weergave van de gratis Audition 3.0. Software-voorbeelden: – voor Windows: WavePad*), AVS Audio Editor, Acoustica (Premium Edition), GoldWave – voor Mac: WavePad*), TwistedWave, SoundStudio, Amadeus *) dit programma heeft een spectrale weergave-optie, en daarmee kun je door een rechthoek te tekenen heel eenvoudig heel kleine gedeeltes van een geluid weghalen!
Categorie 4: niet gratis, professioneel
Dit soort programma’s is meestal zeer prijzig; soms bestaat er een goedkopere Lite version, zoals van WaveLab. De bewerkings-opties zijn talrijk en geavanceerd, de leertijd navenant aan de forse kant. Software-voorbeelden: – voor Windows & Mac: WaveLab van Steinberg, recente versies van Audition van Adobe, Pro Tools van Avid, Logic Pro van Apple, RX 5 Audio Editor e.a. van Isotope.