Humes bladkoning (Phyllocopus humei): “Mijn belangstelling voor zeldzame zingende zangvogels bracht mij op 14 april 2012 in Katwijk a/d Rijn. Daar zat al een tijdje een Humes bladkoning en naar verluidt zou die recent ook zijn gaan zingen. Die zang is een beetje vreemd, want lijkt vooral uit roepjes te bestaan, soms afgewisseld met een schrille hoge dalende zangstrofe (wheeze). Deze dag besloot ik dan ook deze vogel te gaan bezoeken, nadat een poging om een in Leiden zingende Siberische tjiftjaf op te nemen was mislukt, die was al weer weg. De Humes zat inderdaad af en toe te zingen, waarbij ik bijgaande opname kon maken. Je hoort verschillende typen roepjes en die schrille zangstrofe (en een nogal overheersend storende tjiftjaf). Deze opname is de eerste van deze zang in Nederland”. Rombout de Wijs.
Pallas boszanger (Phyllocopus proregulus): “Wim van der Schot vond op 24 maart 2012 een zingende Pallas boszanger op de Westerheide bij Hilversum. De vogel liet zich enkele weken prima horen en zien. Hier een opname van 26 maart. Een buitenkansje om zo’n soort zingend in Nederland aan te treffen”. Rombout de Wijs.
Kerkuilen (Tyto alba): “Op 14 augustus 2011 zaten er twee Kerkuilen in de boom naast het raam op mijn logeeradres in Ankeveen. Ze zaten daar al eerder, dus had ik besloten mijn Soundman microfoons daar neer te zetten. Die avond kwamen ze hier inderdaad zitten en begonnen samen te roepen. Naast de luide roepen, riepen ze soms ook erg zacht. De kerk was niet ver weg…..” Rombout de Wijs.
Boomkikkers (Hyla arborea): “In de avond van 22 mei 2011 bezocht ik met enkele collega’s een natuurgebied in de omgeving van Doetinchem om naar Boomkikkers te luisteren. Ik had deze weliswaar vaak in het buitenland gehoord, maar nog nooit in Nederland. Het was aan het eind van een warme dag en ze hadden er dan ook goed zin in. Hier een stukje van bijna 2 minuten van een luidruchtig zangkoor. Er zaten ook wat groene kikkers tussen te kwaken”. Rombout de Wijs.
Vliegende Meerkoet (Fulica atra): “Op 7 april 2011 ’s avonds hoorde ik buiten een vreemd vogelgeluid. Ik ging in het donker mijn balkon op met mijn recorder. Ik hoorde het toen pas goed en nam het volgende geluid op. De vogel vloog rondjes boven de woonwijk in Eemnes. Ik heb het geluid sterk moeten filteren vanwege verkeerslawaai en het geluid van mijn tv. Ooit had ik van een bekende vogelaar geleerd dat dit het geluid van jagende Ransuilen betreft. Later kwam dit inzicht ter discussie. Velen waren in dezelfde foute veronderstelling. Hoe dit fabeltje in de wereld kwam is een raadsel. Dit geluid komt niet overeen met de geluiden die Ransuilen maken. Het is gewoon een Meerkoet. Meerkoeten vliegen ’s nachts en maken een heel repertoire aan geluiden, waaronder deze agitatieroep”. Rombout de Wijs heeft een speciale internetpagina gewijd aan deze discussie. Frank van de Weijer.
Ortolanen (Emberiza hortulana): “3 mei 2010. Al enkele dagen werden er op waarneming.nl zingende Ortolanen gemeld bij recreatiepark Polsmaten bij Nunspeet (Gelderland). Omdat een zingende Ortolaan tegenwoordig een grote zeldzaamheid is in Nederland (en bijna een mystieke ervaring voor iemand van de oude stempel zoals ik), besloot ik te proberen daar opnames van te maken. Helaas stond er die dag een harde wind, zodat ik mooie opnames wel kon vergeten. Desondanks is goed te horen dat het dialect waarin de vogels zongen overeenkomt met dat van Finse Ortolanen, zodat ik aanneem dat ze daar vandaan kwamen en weer heen onderweg waren. Twee dagen later waren ze alweer doorgetrokken”. Rombout de Wijs
Dreigende Waterhoenen (Gallinula chloropus): april 2005. “In de woonwijk Fokkesteeg in Nieuwegein had een paar waterhoentjes hun nest gewoon op het grastalud gebouwd van een van de vele watergangen. Ik nam een kijkje met het idee dat dit nest geen lang leven beschoren zou zijn, omdat katten en honden er zo bij konden. Mijn verbazing was groot toen de waterhoentjes erg dreigend gedrag tegen mij vertoonden. Door zich op te blazen, hard in het water te trappelen en deze spookachtige geluiden te maken, wisten ze mij te overtuigen een stapje terug te doen. Blijkbaar konden ze de honden en katten ook overtuigen, want de eieren in het nestje zijn dat jaar prima uitgekomen en de vier jongen zijn allen groot gekomen”. Luc de Bruijn. (uit het boek met CD Broedvogels in Nieuwegein.
Vrouwtje Kwartelkoning (Crex crex): “5 juni 2007. ’s Avonds laat kon ik deze roep opnemen in de Middelpolder bij Amstelveen. Het gaat om een vrouwtje Kwartelkoning, waarschijnlijk een ongepaard exemplaar dat een man zoekt. Deze roep is niet erg bekend, maar is in West-Europa toch al verschillende malen waargenomen. Naar aanleiding van een geval in De Wieden (1999) bezit ik nu opnames uit Nederland (Wieden), Vlaanderen, Noorwegen en Zweden. Dit geval bij Amstelveen was echter de eerste die ik zelf kon beluisteren. Vermoedelijk is de roep maar weinig bekend, omdat vrouwtjes Kwartelkoning zich meestal kunnen vestigen op plaatsen waar al mannetjes zitten, dan is deze roep niet nodig. Maar in het bijzondere geval dat ze nog geen man hebben kunnen vinden, proberen ze die misschien te lokken met deze roep. Toen de roep van een mannetje ten gehore werd gebracht reageerde deze vogel met een meer dalend klinkende roep”. Rombout de Wijs
Havik-Gaai (Garrulus glandarius): “12 februari 2006. Langs de Gooimeerkust bij Huizen hoorde ik een Havik roepen, dacht ik. Even later zag ik in die richting een Gaai naar rechts vliegen. Nog niets aan de hand. Maar vreemd genoeg weerklonk de Havik nu ook wat meer naar rechts, uit de buurt van de Gaai. Toen ik wat beter op die Gaai ging letten, bleek al spoedig dat deze de maker van dit geluid was. Ik heb Gaaien al heel wat horen nabootsen, maar zo’n mooie Havik had ik nog niet uit hun mond gehoord”. Rombout de Wijs.