Op deze pagina vertellen de leden wat over hun leuke geluidsopnamen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om onverwachte soorten, bijzondere of weinig bekende geluiden, leuke toevalstreffers of lang gekoesterde wensen. Het is de bedoeling om dit regelmatig te actualiseren, waarbij de meest recente toevoegingen bovenaan staan.
Film + geluid:
Springvloed op het wad: Op 30-9-2023 was er Springvloed. Toen kwam het water in de Waddenzee erg hoog en de vogels die op het wad aan het foerageren waren, kwamen steeds dichter bij de dijk. Drie uur voor hoogtij waren wij al verdekt tussen het riet gaan zitten en zagen ze steeds dichterbij komen. Ze zoeken droge plekken om te eten en te rusten. Soms komt door de windrichting het water erg hoog en dan zijn er geen droge rustplekken meer. In dit filmpje zie je het zeewater, voorzien van een schuimkraag steeds meer omhoogkomen en na het hoogste punt weer afnemen. De vogels zijn zeer talrijk. Lia van Harskamp.
Film + geluid:
Grauwe gans: Texel, De Putten, 15 april 2024. Zorgzame grauwe gans helpt de pulletjes. “Tijdens een zeer stormachtige dag op Texel stond ik in de berm van het natuurreservaat De Petten naar vogels te kijken. Plotseling zag ik, net te laat, hoe een familie Grauwe Ganzen zich verplaatste van een kaal naar een hoger met gras begroeid eilandje.
Een klein aantal jongen had de oversteek al gemaakt, anderen moesten nog een zware hindernis overwinnen. En dat allemaal onder begeleiding van pa (ten miste, dat neem ik maar aan). De oudervogel had daarvoor een mooi gunstig minder stijl plekje uitgekozen, door er met zijn kop en snavel naar te wijzen. Met veel inspanning lukte dat, op 1 jong na.
Even leek het er voor te gaan op dat de ouders dat ene jong niet misten, maar ‘pa’ deed er alles aan om dat er toch bij te halen. Hij deed heel veel pogingen: door zelf weer in het water te springen en er te voor te gaan zwemmen, dan opnieuw opnieuw op het eilandje te klauteren. Soms leek het er op dat hij het ook niet meer zag zitten door bijvoorbeeld even te gaan badderen en klapwieken (het zgn. oversprong gedrag).
De hele voorstelling, die ik kon waarnemen, duurde zeker 8 minuten. Om dit filmpje niet te lang te laten worden heb ik veel stukjes weggeknipt. Tenslotte verdween het jong uit beeld. Ik ben bang dat het zielige beestje het niet heeft gered.” Jos Korenromp.
Merel: Plutolaan, Groningen. Harry Holsteijn. Een merel aan de Plutolaan in Groningen zingt uit volle borst. Deze merel is opgenomen met een Tascam DR-05X voor de educatieve films die Harry maakt voor zijn werk. Lees meer.
Film + geluid:
Kraaientaal: Zwarte kraai. Cremedes bij de Picos d’Europa, Spanje 9-11-2022. De communicatie tussen kraaien onderling is gevarieerd. De geluiden verschillen per individu en bestaan uit kras en klokgeluiden. Ook kunnen ze zich naar elkaar toe grappig gedragen. Het in de nek vlooien bij elkaar had ik niet eerder gezien. Lia van Harskamp
Jonge kraai oefent in zingen: Zwarte kraai. Cremedes bij de Picos d’Europa, Spanje 9-11-2022. Deze jonge kraai vloog ook in de buurt van de vorige twee en was duidelijk nog niet naar zangles geweest. Het deed dier deed zijn best en dat was duidelijk te horen, maar het was nog niet op het niveau van de ouderen. Veel oefenen maar! Lia van Harskamp
Grote groene sabelsprinkhaan: 15-07-2023, 01:00 uur. Sinds een paar jaar doe ik mee aan het opnemen van vogeltrek boven mijn huis in de nacht (nocmig). De opnamen worden uitgewerkt op de pc door naar een spectrogram te kijken en doelgericht trekroepjes te beluisteren. Daarbij vallen regelmatig andere geluiden op in het spectrogram van vleermuizen en sprinkhanen, waaronder het zomerse geluid van deze grote groene sabelsprinkhaan. Een geluid dat je gaat verliezen als je ouder wordt. Tot twee jaar terug kon ik ze nog horen, maar een paar van mijn natuurvrienden niet meer. Ik dacht dat mijn gehoor inmiddels ook verslechterd was, totdat ik ze tot mijn grote verrassing onlangs in de Eempolder ineens weer hoorde. Ze zaten er gewoon niet of maakten geen geluid! Frank van de Weijer