Frank van de Weijer

 

Foto: Dick Jonkers, Galibi Natuurreservaat Suriname 2008: Frank van de Weijer

Frank van de Weijer – actief lid sinds 2006

Interessegebieden:

  • Natuurgeluid algemeen, met name vogels.
  • Ik maak het liefst sfeeropnamen.
  • Ik neem ook nachttrekgeluiden op van vogels
  • Ik neem ook geluiden op van vleermuizen

Al van jongs af aan ben ik bezig met het kijken en luisteren naar vogels. Aanvankelijk verzamelde ik veel platen, cassettes en cd’s met vogelgeluiden. In 2004 ben ik zelf begonnen met opnemen. Het zelf opnemen is een mooie en intense vorm van beleving van het natuurgeluid, met de mogelijkheid om later terug te luisteren en na te genieten.

De techniek leren van het natuurgeluid opnemen op zich is niet zo’n grote kunst. Stille plekken vinden wel. Bijna overal zijn stoorgeluiden, vliegtuigen en verkeer. Je bent afhankelijk van grote uitgestrekte afgelegen gebieden, stille momenten ’s nachts of door stilgelegd (vlieg)verkeer door de vulkaan in IJsland of door wegwerkzaamheden. In Nederland is natuurgeluid opnemen erg moeilijk. Geluidsopnames maken tijdens buitenlandse reizen heeft mijn voorkeur. Een goede opname maken is daarmee een zeldzame buitenkans.


Foto: Frank van de Weijer, Lauwersmeer 6 mei 2022: Nachtegaal

Voorbeeld-opnames:

1. Brulaap:  Midden in het tropisch regenwoud van Suriname begint de opname ruim voordat het licht wordt. De totale sfeeropname duurt maar liefst een uur. Samen met cicaden en het geratel van de blauwkeelgoean zet in dit fragment de brulaap zijn beruchte keel op.

Opname: Frank van de Weijer, Voltzberg Suriname, 2008: Brulaap

2. Corayawinterkoning: Onder het geweld van de cicaden in het Surinaamse regenwoud zingen twee corayawinterkoningen tegen elkaar op. Ook de grote tinamou laat zich horen met een ijzige roep en horen we boomkikkers.

Opname: Frank van de Weijer, Voltzberg Suriname, 2008: Corayawinterkoning

3. Kraanvogel: De kraanvogels opnemen bij het Franse Lac du Der tijdens de voorjaarstrek is een aparte kunst. Vanaf de dijk rondom het meer met de slaapplaats klinken de opnamen vlak. Een meer natuurlijke ruimtelijke akoestiek krijg je door in een bos te staan aangrenzend aan het meer. Hier een paar minuten van een lange sfeeropname. Het is de sfeer van een koude regenachtige zonsopgang in maart in het bos. Op de achtergrond de vertrekkende kraanvogels vanaf de slaapplaats op een eiland in het meer.

Opname: Frank van de Weijer, Lac du Der: Kraanvogels

4. Gaai: Veel mensen weten niet dat de gaai een echte zangvogel is. Meestal hoor je alleen het gekrijs. Gaaien kunnen ook voortreffelijk havik en buizerd imiteren. Ook kunnen gaaien echt zingen. De zang is variabel. Hier een opname vlakbij Naarden gemaakt van een zingende gaai.

Opname: Frank van de Weijer, Naarden: Gaai

5. Grote bonte specht: Hier een fragment van een opname op de Veluwe. ’s Morgens vroeg beginnen de spechten te roffelen. Één begint en de rest van het koor zet in. Ook de zwarte specht laat zich horen. Een specht gaat in de boom boven mijn hoofd zitten roffelen. Gelukkig is de opname niet overstuurd.

Opname: Frank van de Weijer, Noord Veluwe: Grote bonte specht

6. Nachtzwaluw en Aziatische steenpatrijs: Nog voor de ochtendschemer roept een nachtzwaluw in een olijfboomgaard langs een riviertje op het Griekse eiland Lesbos. Plotseling gaat een Aziatische steenpatrijs op de achtergrond roepen.

Opname: Frank van de Weijer, Lesbos Griekenland: Nachtzwaluw en Aziatische steenpatrijs

7. Wielewaal: Deze compilatie begint met een territoriumconflict tussen twee wielewalen in het Bargerveen. Een van de twee gaat daarna luid zitten zingen. Een keer is ook de schorre roep te horen. Op de achtergrond o.a. gekraagde roodstaart.

Opname: Frank van de Weijer, Bargerveen: Wielewaal

8. Roodmus: op 31-5-2013 zong een mannetje in het Nationaal Park Kennemerduinen. Ondanks de wind liet de vogel zich goed horen in de eerste duinenrij langs het strand en kwam af en toe mooi bovenin het duinstruweel zitten zingen.

Opname: Frank van de Weijer, Kennemerduinen 31-5-2013, Roodmus

9. Wintertalingen: 19-02-2021. Met zonsopgang was ik op Landgoed Tongeren op de Veluwe bij het Wisselse Veen. Op de voorgrond een kabbelend beekje en er is duidelijk een groepje fluitende wintertalingen te horen. Ook de heggenmus is present met het “rateltje” aan de linkerkant.

Opname: Frank van de Weijer, 19 februari 2021, Wisselse Veen, Tongeren: Wintertalingen

10. Grote groene sabelsprinkhaan: 15-07-2023. Sinds een paar jaar doe ik mee aan het opnemen van vogeltrek boven mijn huis in de nacht (nocmig). De opnamen worden uitgewerkt op de pc door naar een spectrogram te kijken en doelgericht trekroepjes te beluisteren. Daarbij vallen regelmatig andere geluiden op in het spectrogram van vleermuizen en sprinkhanen, waaronder het zomerse geluid van deze grote groene sabelsprinkhaan.

Opname: Frank van de Weijer, 15 juli 2023, Eemnes.

Beluister meer van mijn geluidsopnamen op Xeno-Canto.


Apparatuur:

Ik ben begonnen met een Sony MiniDisk met een oude richtmicrofoon en later zelfgebouwde microfoons. Ik ben overgestapt naar een geheugenkaartrecorder van Marantz PMD 620 en twee richtmicrofoons ME66 van Sennheiser. Later heb ik deze uitgebreid met twee rondomgevoelige microfoons MKH 8020’s met een Jecklin-disk of een Rycote ORTF windkap op een SoundDevices MixPre3. Verder gebruik ik ook twee Primo EM172’s op een Sony PCM-M10 om compact te kunnen werken.

Voor vleermuisgeluiden heb ik een Echometer Touch 2 pro die werkt in combinatie met een smartphone.

Toepassing van de opnamen:

Ik maak geluidsopnamen vooralsnog voor eigen gebruik en laat af en toe stukjes horen op de CNR clubdagen. Het is leuk om je successen te delen met anderen. De CNR clubdagen hebben zowel een vergader- als podiumfunctie, met daarnaast veel kennisuitwisseling. Tot nu toe heb ik in eigen beheer vier cd’s gemaakt. Een over Suriname, een over Lesbos, een over de Extremadura in Spanje en een cd: “Hout” met een bos sfeeropname om te ruilen met CNR leden. Daarnaast zet ik mijn mooiste opnamen op een wekkerradio.

Contact: