CNR-logo

Meer over de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

 

Start
Terug

 
Wil

 

Wil Heemskerkactief lid sinds 1993, voorzitter 2001-2012

interessegebieden:

Op mijn 15e ben ik begonnen met fotografie, een eigen doka en het zwart wit afdrukken hoorden daar ook bij. Deed ook regelmatig mee aan exposities en was lid van fotogroep X65. Na het ontdekken van de duinen ben ik in 1983 overgaan tot het maken landschapfoto’s. In 1991 begonnen met het opnemen van natuurgeluid in mijn favoriete Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit gebied is 3400 hectare groot en ligt ten zuiden van Zandvoort en ten noorden van Noordwijk. Het ligt in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Dit duin is een rijk natuurgebied. Niet alleen schraal duin, maar ook bos en veel waterpartijen zijn aanwezig, waardoor er veel soorten vogels zijn vertegenwoordigd. Graag wandel ik in de duinen, zeer vroeg in de morgen net na zonsopkomst, juist dan is het op zijn mooist, heerlijk rustig en sfeervol. Lid van Natuurvereniging Noordwijk:  www.strandloper.nl   

   

 

Begin mei van 2017 was Wil in de Amsterdamse Waterleidingduinen met Camilla Dreef voor opnamen van het KRO-NCRV televisieprogramma BinnensteBuiten. In de uitzending vertelt Wil op zijn eigen enthousiaste wijze onder andere  over de nachtegaal, de fluiter, koolmees  en de pimpelmees. Bekijk het televisiefragment.

Volgens Wil: Het wandelen en de diversiteit in de duinen maakt het mooi. De zang van de nachtegaal; daar lust hij wel pap van.

 

Bron: KRO-NCRV 2017 12 septembewr 2017

Naast Geluiden op CD en de Natuurvereniging Noordwijk is Wil ook op het internet te zien in de campagne van Nuon: "Luisteren geeft energie." 

"De kunst van het luisteren."

In het project "De vogelaar en de DJ" brengt energiemaatschappij Nuon twee werelden bij elkaar. Enerzijds de ervaren natuurgeluidsman en vogelaar Wil Heemskerk. Anderzijds de in de housemuziekscene beroemde  DJ Titia. Twee werelden ontmoeten elkaar met groot wederzijds respect en dit mondt uit in een muziekstuk waarin house en natuurgeluid in een wonderbaarlijk ritmische symbiose samengaan. 

Volgens Wil: "Luisteren naar elkaar. Daar moet het naartoe!"

Oorspronkelijke bron: NUON/ YOUTUBE 2016

Op jacht naar het goudvinkgeluid.

Op 17 mei 2013 in het tv-programma "Melk en Honing" van de E.O. werd uitvoerig aandacht besteedt aan natuurgeluidsopnamen. Volgens Wil: "De mooie momenten verzamel je in je hoofd.

Het televisiefragment met Wil is helaas niet meer online te bekijken.

Bron: Evangelische Omroep 2013

Uit de Cd “Vogels van Frankrijk”

Opnamen, productie: Wil Heemskerk ©.

Dit zijn 10 verkorte geluidsfragmenten uit de 30 tracks die op de Cd “Vogels van Frankrijk” staan. Mocht u belangstelling hebben voor deze Cd? Hij is verkrijgbaar via een berichtje aan mijn mailadres:

1.  Hop  De Morvan is een prachtig beschermd landschapspark met bossen en veel graslanden, die een Engelse uitstraling hebben door de vele afscheidingsheggen. Het is een zeer stil gebied, waar het uitstekend opnemen is. Ik heb dan ook goede storingsvrije opname kunnen maken van een Hop, die een zangduet aanging met een tweede Hop. De Merel met zijn melodieuze zang, is herkenbaar aanwezig.

 2. Sfeer, Blauwe Reiger 

Deze opname heb ik in de vroege ochtend  (schemer 5.30 uur) gemaakt, langs de rivier de Cure in het plaatsje St.Pére in de Morvan. De vogelzang is goed op gang gekomen met Nachtegaal, Winterkoning, Zwartkop en Merel. Een roepende Blauwe Reiger vliegt traag langs de rivier voorbij.        

 

 

3.  Kraanvogels  Begin november was ik voor een paar dagen naar het Lac Du Der-Chantecoq gegaan om daar de massale trek van de Kraanvogels naar het zuiden op te nemen. Massaal is inderdaad het juiste woord, want toen we er aankwamen zaten er rond het meer ongeveer 30.000 tot 40.000 Kraanvogels. De reden van de massale verzameling Kraanvogels ligt in het feit, dat het Lac du Der aan de trekroute van Noord naar Zuid-Europa ligt. Kraanvogels hebben dit meer nodig om gedurende korte tijd te rusten en nieuwe energie op te bouwen voor het verdere verloop van de reis. Zowel het meer, als de directe omgeving bieden voldoende rust, ruimte en voedsel voor deze vogels. Bij het aanbreken van de morgen, stijgt er vanuit het meer een massaal geroep van deze vogels op, direct gevolgd door de eerste formatievluchten van de Kraanvogels. Vanaf de dijk kon ik goede opnamen maken van grote groepen Kraanvogels, die al roepend, over mij heen vlogen. De hoge piepgeluiden “Tjiep-Tjiep“, van de jonge Kraanvogels zijn goed te onderscheiden tussen de roep van de volwassen exemplaren. Onderling houden de vogels constant contact met elkaar.

4.  Smienten Om 8.00 uur is het rustig op het lac, de meeste Kraanvogels zijn weggevlogen naar de omliggende landerijen.-nard siffleur  Fluitende ♂ en roepende ♀ Smienten op het meer en een laatste vertrekkende, een trompettende roepende Kraanvogel vliegt weg. 

5.  Tuinfluiter  Begeleid door een kabbelende beekstroom in de Auvergne, laat de Tuinfluiter zijn toepasselijke, snelle kabbelende zang horen.

6.  Nachtzwaluw 

7. Roodkopklauwier 

8. Zomertortel 

9. Europese Kanarie/ Nachtegaal 

10. Gele Kwikstaart  Het vogel-en waterrijke Camarque gebied, gelegen in het meest zuidelijke gedeelte van Frankrijk, vind ik een prachtig vogelgebied. Weer heel anders dan het heuvel- en bergrijke van andere Franse landschappen. Vanuit het plassengebied roept regelmatig de Gele Kwikstaart met zijn korte hoge tziet-tziet roepjes, samen met Flamingo’s en Meeuwen op de achtergrond. 

    Interview:  Een interview met Wil Heemskerk in het Vara radio-programma Vroege Vogels in januari 2012. 

 

Drie CD's Luisteren in het Duin: voorbeeld-opnames 
  CD 1. Bruine kikker + Zwarte Specht. De Bruine Kikkers zijn goed te horen in de sloot. Plots klinkt op de achtergrond het zware geroffel van de Zwarte Specht. Verder horen we de Roodborst, Tjiftjaf en de Zwarte Kraai.

 
    2. Mei. Grasmus + Nachtegaal. Eerst horen we de alarm roep van de Grasmus, die overgaat in zang. De grasmus zingt vaak van een “post” boven in een struik. Het is een bewoner van struikachtige terreinen. De Nachtegaal zingt mee.

 
    3. Staartmees. De hoge geluidjes gevolgd door wat gekwetter dienen eerder als  groepscontact dan dat ze als zang bestempeld kunnen worden. Na de broedtijd vormen ze groepen van soms wel 20 vogels en trekken in korte vluchten van boom tot boom.

 
ree 4. Ree. Een imposant geblaf klinkt door de naaldbomen. In de verte hoor je een andere Ree antwoorden. In het heuvelachtige bos kan de Reebok mij niet zien. Met de parabool-microfoon heb ik het langdurige geblaf van dichtbij opgenomen.

    5. Snortikker + Bruine Sprinkhaan. Het zijn beide veel voorkomende veldsprinkhanen in de waterleidingduinen, hun ‘zang’ is in deze opnamen te beluisteren. De zang van de van de Bruine Sprinkhaan herkent men aan korte snorrende geluidjes. De Snortikker begint heel zacht met ‘snor-tikkend geluid dat in volume steeds toeneemt en tot wel 30 sec, kan aanhouden. De Bruine Sprinkhaan komt vrijwel overal in Nederland voor maar de Snortikker houdt alleen van duinen en droge zandgronden.

 
    damhert 6. Damhert. De bronsttijd van het Damhert begint begin oktober en duurt ongeveer vier weken. Het mannetje komt al roepende wel héél dichtbij.

 
kramsvogel 7. Kramsvogel. ’s Winters zijn er als altijd veel gasten in het duin. Kramsvogels eten in grote groepen de duindoornstruiken kaal, onderwijl gaan zij behoorlijk te keer. In groepen vliegen zij verder door het duin op zoek naar nog meer bessen.

   wilde zwaan 8. Wilde Zwaan. De Wilde Zwanen zwemmen al knikkend met hun kop en roepend naar elkaar. Steeds drukker wordt hun geroep en vervolgens kiezen ze het luchtruim om langzaam aan de horizon te verdwijnen.

 
   Waterspreeuw 9. Waterspreeuw. In Nederland is de waterspreeuw een zeldzaamheid. Toch verschijnt hij bijna iedere winter in de waterleidingduinen waar hij in stromend water naar voedsel zoekt. Hier was zelfs een keer de zang te beluisteren.

 
   Sfeerbeeld 10. Sfeeropname.  Sfeeropname in het open duin: Open duingebied met duindoorn en Meidoornbomen. Op 0.04 Koekoek, 0.09 Ree, 0.10 Tjiftjaf, 0.22 Nachtegalen, 0.44 Zwarte Kraai en Fitis.

 

 

apparatuur

Tegenwoordig neem ik in stereo natuurgeluiden op met 2 Sennheiser ME67 richtmicrofoons met K6 voedingsadapter en harige windkappen van Rycote. De natuurgetrouwe klank, de hoge geluidsafgifte (50 mV/P) en het lage ruisniveau en de verwisselbare microfoonkoppen zijn ideaal voor het opnemen van vogelgeluiden en dat bevalt mij uitstekend. Beide microfoons staan in A/B 15° stereo opstelling, 17 cm naast elkaar gemonteerd, op een statief. 

Daarnaast bezit ik ook de 2x ME 62 rondomgevoelige  microfoonkoppen, in A/B stereo opstelling, 35 cm naast elkaar. Maar helaas, juist om zijn rondomgevoeligheid zijn ze minder geschikt in het lawaaiige Nederland.   

Als recorder gebruik ik de MiniDisc-MT15 portable recorder van Sharp, samen met een microfoonversterker, ontwerp Tom van der Hoff. De losse versterker heeft een lager ruisniveau dan de recorder, zodoende hoef ik de ingangsversterker van de MD recorder minder te gebruiken, het ruisniveau is zo gehalveerd.

 

    toepassing van de opnamen

Van mijn vele geluidsopnames heb ik drie CD's samengesteld "Luisteren in het duin, 1, 2 en 3". In totaal 20 jaar heb ik deze 119 natuurgeluiden met veel plezier opgenomen en zo telkens nieuwe geluiden kunnen toevoegen aan deze serie. Broedvogels verdwenen zoals de Boomvalk, Tapuit, Zomertortel en Zwarte Specht (2009) maar andere vogels hebben zich weer gevestigd, Grauwe Gans, Nijlgans, Blauwborst en de Boomkikker kwamen erbij. Gelukkig is de Waterspreeuw na jaren van afwezigheid weer teruggekeerd (2010) als wintergast langs de kanaaltjes in het duin. Ook de Klapekster is praktisch elke winter tot in het vroege voorjaar te bewonderen. De Fluiter en de Iberische Tjiftjaf, beiden een zeldzaamheid in dit gebied, heb ik in deel 3 kunnen vastleggen. Zo blijven de Amsterdamse Waterleiding Duinen in elk jaargetijde verrassen. De drie-delige CD is klaar, maar ik blijf in het duingebied geluiden opnemen en genieten van de wandelingen die ik in de toekomst nog ga maken en ik hoop dat de CD’s u zullen inspireren om het duin te bezoeken.

Hierbij de verkooppunten van mijn CD's:  

De CD's "Luisteren in het duin" zijn verkrijbaar á 13,50 per stuk, incl verzendkosten bij,
Wil Heemskerk Meander 64
2211 LW Noordwijkerhout Tel: 0252-514318. E-Mail:

Bij Bezoekerscentrum: Waternet, Amsterdamse Waterleidingduinen De Oranjekom 1e Leyweg  6 Vogelenzang.


Bij Bezoekerscentrum: De Kennemerduinen Zeeweg 12 Overveen.

 

Bij Boekhandel/Cultuurcafé De Keuvel 1 Noordwijk.

Ik hoop dat het beluisteren van de fragmenten U evenveel plezier verschaffen als ik aan de opnamen en het selecteren van de geluiden heb beleefd.

contact:  

 

web analytics

 

Page Update: 15-09-2021 «·» © CNR/fw