CNR-logo

de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

leuke nieuwtjes

 

Start
Terug

 

 

 

 

Natuurgeluiden en geluidsopnameapparatuur in het nieuws en de media.

 

Fluiter in ontluikend bos

Op de Veluwezoom is natuurfilmer Ruben Smit in een fraai beukenbos. Daar zoekt hij tussen het prille lentegroen naar een van de onbekendste zangvogels van ons land: de mosgroene fluiter. Je ziet hem niet snel, maar je hoort hem des te beter. De fluiter heeft een heel karakteristieke zang: het lijkt alsof er een knikker op een stalen plaat stuitert. Lees meer.

Foto Saxifraga: Luc Hoogenstein

Bron: Vroege Vogels 3 mei 2017.

Cursus vogelzang

Het wordt weer lente, en dat betekent dat de vogels beginnen met zingen. De natuur wordt gevuld met geluiden. Vrijwel iedere vogelsoort heeft een unieke zang, zodat soortgenoten elkaar makkelijk kunnen vinden. Toch blijft het lastig om de verschillende geluiden uit elkaar te halen en de juiste vogel te herkennen.

Daarom bespreekt Vroege Vogels Radio elke week een vogel die op dat moment in de natuur te horen is. Waar kun je het geluid horen? Hoe herken je de zang? Met praktische tips helpen we je op weg. CNR-leden Dick de Vos en Henk Meeuwsen geven wekelijks uitleg over een ander vogelgeluid in de Cursus Vogelzang: Wat Hoor ik daar? Lees meer en beluister de radiofragmenten.

Foto Saxifraga: Jan Nijendijk

Bron: Vroege Vogels 3 mei 2017.

Babywalvissen communiceren op fluistertoon

Babywalvissen communiceren tijdens lange reizen op fluistertoon met hun moeder. Jonge bultruggen grommen en piepen opvallend zacht tijdens de eerste lange tocht die ze maken met hun moeder. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 2.0 Christopher Michael

Bron: Nu.nl 28 april 2017

 

"Lachende" groene specht

De groene specht heeft geen kenmerkende roffel zoals de meeste spechten. Lees meer. En bekijk de film.

Foto Saxifraga: Piet Munsterman

Bron: Vara Vroege Vogels 20 april 2017

Een vlucht regenwulpen

Vaak merk je ze als eerste op door hun hoge, bubbelende roep. Soms landt een groepje om in het grasland te foerageren. Dan is ook hun markante koppatroon te zien. Bij het landen en foerageren maken ze een zacht jodelend geluid, dat vrijwel niet te onderscheiden is van een roepende Wulp. Lees meer.

Foto Saxifraga: Piet Munsterman

Bron: SOVON 18 april 2017

 

Ruim 350 zingende vogels in je hand met de app Birdsounds Europe

Al weken kondigen de vogels de lente aan. Met wat minder ervaring in ‘vogelen’ zou je het zomaar missen. De nieuwe app BirdSounds Europe, samengesteld door natuurgeluidenexpert Henk Meeuwsen, biedt uitkomst. De app is een uniek verzamelwerk met 1314 geluidsfragmenten van in totaal 356 Europese vogelsoorten. Die zijn niet alleen zingend te horen, maar vaak ook alarmerend, of op allerlei manieren roepend om contact, aandacht, seks of voer. Daarmee is de app een ideaal hulpmiddel voor iedereen die zich weleens afvraagt welke vogel hij hoort en wat de boodschap is. Met o.a. geluidsopnamen van CNR-leden Lees meer.

    

Afbeeldingen  BirdingApps.com

Afbeelding  Google Play

Bron: Henk Meeuwsen/ BirdingApps.com/ Vogelgeluiden.nl/ Google Play

 

Koekoek herkent zang van buren

Mannelijke koekoeken herkennen hun naaste buren aan hun gezang, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als de vogels de roep horen van soortgenoten die niet in hun buurt leven, reageren ze agressief. Geluiden van koekoeken uit hun eigen territorium beantwoorden ze met toleranter gedrag. Lees meer.

Foto Saxifraga Mark Zekhuis

Bron: Nu.nl/ Animal behavior 13 maart 2017

 

Veldgids vogelzang

Na 13 maanden bijna non-stop werken verschijnt dan nu de Veldgids Vogelzang van ons CNR-lid: Dick de Vos.

 

Afbeelding KNNV uitgeverij

Bij het boek hoort een gratis app gemaakt voor zowel Android als Iphone, gemaakt door Henk Meeuwsen, met ook veel geluiden van CNR-leden. 

Afbeeldingen Google Play

Dick de Vos en Henk Meeuwsen waren te gast bij het Vara radioprogramma Vroege Vogels om het resultaat van deze bijzondere samenwerking toe te lichten. Lees meer en beluister het radiofragment.

Bron: Dick de Vos/ Vroege Vogels/ Google Play/ KNNV-uitgeverij maart 2017 

 

Kabaal van de kwabaal

Midden in de winter, wanneer het water op zijn koudst is, is de kwabaal in paaistemming. En dat laat de hij luid en duidelijk horen. Om elkaar te kunnen vinden maken ze namelijk geluiden. Afgelopen winter gingen onderzoekers van RAVON gewapend met een onderwatermicrofoon op zoek naar het geluid van de kwabaal. Met succes! Op sommige nachten was het geluid de meest luide klank onderwater. Lees meer.

Afbeelding Wikipedia

Bron: Nature Today/ Ravon 7 maart 2017

 

Bosuilentijd

Februari is een goede tijd om Bosuilen te horen. De zangactiviteit leeft in het najaar op, bereikt een piek tussen februari en half april, en dooft dan weer tijdelijk uit. Rustige en droge avonden zijn in theorie het meest geschikt om te gaan luisteren, maar de zangactiviteit wisselt sterk per avond. Bij het oude Sovon-kantoor op de Nijmeegse stuwwal, belegerd door Bosuil-territoria, was het op sommige ogenschijnlijk gunstige avonden een kakafonie, op andere echter merkwaardig rustig. Lees meer.

Foto: Saxifraga Martin Mollet

Bron: SOVON 8 februari 2017

 

Zeldzame kwabaal en zijn bijzondere geluid

Als het water nog koud genoeg is gaat de zeldzame kwabaal paaien. De illustere vis waarover weinig bekend is maakt op dat moment een vreemd geluid. Met enkele onderwatermicrofoons wordt dit geluid opgenomen in de Vinkeveense plassen. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 3.0 Achim R. Schloeffel

Bron: Vara Vroege Vogels 17 januari 2017

 

Verschillende trends bij vroege voorjaarvogels

De drie Natuurkalendervogels die zich als eerste in het jaar laten horen, blijken verschillende trends te laten zien in de tijd. De roffel van de grote bonte specht liet zich de afgelopen vijf jaar bijna drie weken eerder horen dan in het begin van deze eeuw. De zanglijster liet zich juist 9 dagen later horen. De vink laat totaal geen verandering zien in de afgelopen 16 jaar. Lees meer.

Foto: Saxifraga Jan van der Straaten

 

Bron: Nature Today/ natuurkalender, Wageningen University 11 februari 2017

 

De roep van de koekoek verstomt

Zijn galmende 'koekoek' is steeds minder vaak te horen. De koekoek neemt al tientallen jaren af in Nederland. Daarom hebben Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland 2017 uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek. We willen achterhalen waarom het zo slecht gaat met de koekoek. Daarom gaan we op zoek naar de juiste maatregelen om het tij te keren. Ook jij kan helpen de koekoek te behouden. Lees meer.

Foto Saxifraga Rik Kruit

Bron Nature Today/ SOVON 17 januari 2017

 

Klanken van bavianen tonen gelijkenissen met spraak van mensen

Bavianen blijken geluiden te maken die vergelijkbaar zijn met de uitspraken van klinkers in de menselijke taal. De ontdekking zou kunnen duiden op de ontwikkeling van de menselijke spraak, al miljoenen jaren geleden. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 2.5

Bron: Nu.nl 12 januari 2017

 

Vleermuisgeluiden geluiden bevatten schat aan waarneembare informatie

Onderzoekers  van de Universiteit van Tel Aviv en  zo'n 15.000 vleermuisgeluiden  en de doelstellingen en de context van de vleermuis gesprekken. Lees meer

Foto: wikipedia cc 3.0 Latorilla

Bron: Science Daily 27 december 2016

 

Voor vogels is de jaarwisseling geen feest

Vuurwerk dat rond Oud en Nieuw wordt afgestoken, schrikt miljoenen vogels op. Bijvoorbeeld watervogels, waarvan er tijdens Oud en Nieuw meer dan twee miljoen aanwezig zijn in ons land, reageren sterk op vuurwerk. Hoe heftig de reactie van vogels kan zijn, toont bijvoorbeeld de weerradar in De Bilt. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 3.0 Frank Vincentz

Bron: Nature Today 27 decmber 2016

 

Roodborst zingt toontje lager in de stad

Uit onderzoek van de universiteit van Southampton blijkt dat de zang en het gedrag van de roodborst wordt beïnvloed door licht en geluid. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 3.0 Scott wieman

Bron: Nature Today 20 december 2016

 

Winterse tjiftjaffen wie hoort ze?

De zachte winters van de afgelopen jaren boden prima omstandigheden voor de winterse tjiftjaf. De temperaturen bleven redelijk hoog en voor een insecteneter als de tjiftjaf is dat gunstig. Uit de voorlopige winterkaart van de Vogelatlas blijkt dan ook dat de soort lokaal een redelijk algemene overwinteraar kan zijn. Vooral in loofbos op kleigrond worden weleens tjiftjaffen gezien of gehoord. Lees meer.

Foto Saxifraga Luc Hoogenstein

Bron: Nature Today 9 december 2016

 

Vogelzang in de herfst

Terwijl het in de zomer lijkt alsof alle zangvogels zijn verdwenen laten sommige soorten de laatste tijd weer van zich horen. Het zijn de vogels die niet wegtrekken naar het zuiden, maar wel hun territorium blijven verdedigen. Lees meer en beluister het radiofragment.

Foto Saxifraga: Jan Nijendijk

Bron: Vara Vroege Vogels 28 oktober 2016

 

Studio Bruinvis in de lucht

Na anderhalf jaar is het eindelijk mogelijk om bruinvissen te horen in de Oosterschelde. Met behulp van hydrofoons aan een boei en een geluidsinstallatie op het havenhoofd van Zierikzee worden passerende bruinvissen hoorbaar gemaakt. Studio Bruinvis is uniek in de wereld. Lees verder en beluister het radiofragment.

Foto: Wikipedia cc 4.0 Marcus Wernicke

Bron: Vara Vroege Vogels 28 oktober 2016

 

Om alle soorten te herkennen gebruiken trektellers niet alleen het verenkleed, maar ook roep, silhouet en manier van vliegen.

In oktober piekt de vogeltrek. Ganzen, kieviten, goudplevieren, buizerds en veel andere trekvogels kun je in groten getale zien. Maar het is vooral de trek van zangvogels die de najaarstrek tot een belevenis maakt. Spreeuwen, vinken, keepen, sijzen, veldleeuweriken, graspiepers en koperwieken die met duizenden tegelijk doortrekken. En altijd kans op leuke soorten en zeldzaamheden als beflijsters, strandleeuweriken, kruisbekken, grote gele kwikstaarten of klapeksters. Lees meer.

Foto: Wikipedia cc 2.5, Thermos

Bron: Nature Today 27 september 2016

 

Spinnen hebben verrassend goed gehoor

Spinnen hebben een verrassend goed gehoor, zo blijkt uit een nieuwe studie. De dieren kunnen met de haartjes op hun poten vibraties opvangen tot op een afstand van vijf meter. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Tot nu toe werd aangenomen dat spinnen alleen geluiden op enkele centimeters afstand konden horen. Lees meer.

Foto Saxifraga: Ab H. Baas

Bron: Nu.nl 20 oktober 2016

 

Hebben vleermuizen last van geluidsverstoring?

Vleermuizen in Nederland gebruiken hun gehoor om zich te oriënteren in het landschap en om prooien te ontdekken en vangen. Het is dus belangrijk dat de geluiden van de prooien goed te horen zijn en niet verstoord worden door andere geluiden. Lees meer.

Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: Nature Today/ Zoogdierenvereniging 16 september 2016

 

Hoe wordt het geluid in een natuurfilm gemaakt?

Het geluid bij natuurfilms bestaat voor een deel uit geluidsopnamen die in de natuur worden opgenomen en voor een deel uit geluiden die in een studio worden nagemaakt. Dit heet foley. Daarnaast natuurlijk muziek. Natuurgeluidsman Chris Watson legt uit. Lees meer en bekijk de filmfragmenten.

Afbeelding: Wikipedia

Bron: BBC 29 mei 2016

 

Zebravinken zingen het weerbericht voor ongeboren kuikens

Zebravinken zingen voor hun eieren dagelijks een weerbericht. Met hun lied waarschuwen de ouders hun ongeboren jongen om niet te snel te groeien, vanwege de warmte. Lees meer.

Foto: Wikipedia cc 2.0, Keith Gerstung

Bron: Nu.nl 19 augustus 2016

 

Zelf gehoord: bevergeluid en foto's

CNR-voorzitter Cor Huijgens nam het het natuurgeluid van deze week op en maakte ook nog mooie foto's.

Lees meer en beluister het radiofragment.

Foto: Wikipedia cc 3.0, Per Harald olsen

Bron: Vara Vroege Vogels 29 juli 2016

 

Zingende Fluiters: wat tel je eigenlijk?

Houvast bij het bepalen van de broedstatus van een Fluiter is het geluid dat hij produceert.

Volle zang: de bekende versnellende triller, uitmondend in een pruttelend slot en vaak vergezeld van een baltsvluchtje. Ongepaarde man.
Kortzang: een korte, eentonige triller zonder pruttelslot en baltsvlucht. Gepaarde man.
Goudvinkachtig eentonig 'pju' roepje. Vogel met nest (kan man of vrouw zijn).

Lees meer.

Foto: Saxifraga, Mark Zekhuis

Bron: SOVON 28 juli 2016

 

Kwartelkoning rukt op naar de stad 

Dit jaar zijn voor het eerst aan de westkant van Utrecht, midden op een bedrijventerrein langs de snelweg A2, twee kwartelkoningen aangetroffen. De mannetjes laten in het broedseizoen goed van zich horen. Ze maken een geluid alsof iemand met een duim over een kam strijkt. Lees meer.

Foto: Saxifraga, Mark Zekhuis

Bron: Vara Vroege Vogels 1 juli 2016

 

Interview met natuurgeluidsman Olivier Nijs: "Verborgen klanken" 

"Ken je dat geluid van de wind in een dennenbos? Dat klinkt zo anders als wind in een loofbomenbos. Vooral in de hoge toppen van grove dennen speelt de wind als een bal tussen de kruinen." Lees meer in Puur Natuur, zomer 2016.

Foto: Wikimedia commons CC 2.0, ancientsword

Bron: Puur Natuur/ Natuurmonumenten

 

Grasparkieten begrijpen grammatica van klanken

Grasparkieten begrijpen in tegenstelling tot andere zangvogels de grammatica van klanken. Als de parkieten onbekende klanken horen, focussen ze zich vooral op de volgorde van de verschillende tonen. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC 2.0, Jerry Tillery

Bron: Nu.nl/ New Scientist 21 juni 2016

 

Kom mee naar buiten allemaal dan horen wij ….

Bijna iedereen weet dan dat het gaat over de wielewaal. Het is een echte zomervogel. Wielewalen komen terug uit tropisch Afrika in mei en vertrekken weer in juli en augustus. Op dit moment is het karakteristieke ‘dudeljo’ te horen. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC 3.0, Dixi

Bron: Nature Today/ SOVON 10 juni 2016

 

Op zoek naar de mysterieuze kwartelkoning

Kwartelkoningen roepen voornamelijk nachts. De monotone, raspende ‘çrex…crex’ roep van het mannetje is soms tot op een kilometer te horen en kan de hele nacht doorgaan. Als een vrouwtje is gelokt, wordt het roepen minder frequent. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC 2.0, Rachel Davies

Bron: Nature Today 28 mei 2016

 

Geluid van snelwegen verstoort communicatie van vogels

De communicatie van vogels kan ernstig worden verstoord door autogeluiden rondom snelwegen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Vogels kunnen de alarmsignalen waarmee ze elkaar waarschuwen voor roofdieren vaak niet horen in de buurt van autowegen waar verkeer overheen raast. Daardoor lopen de dieren in deze gebieden waarschijnlijk meer risico te worden opgegeten door bijvoorbeeld een havik of een uil. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC 3.0, Basar

Bron: Nu.nl 18 april 2016

 

Vroege vogels zingen niet voor niets zo vroeg

Afgelopen zondag 1 mei was het Dawn Chorus Day 2016, dat live werd uitgezonden door Vroege Vogels op NPO Radio 1, van drie uur ’s nachts tot zeven uur in de ochtend. Vanuit verschillende landen kon het ochtendkoor van vogelzang worden beluisterd, dat rond zonsopgang het hoogtepunt bereikt. Waarom zingen de meeste vogels zo vroeg? Lees meer en beluister de radiouitzending.

Foto: Saxifraga, Bart Vastenhouw

Bron: Nature Today/ Vogelbescherming/ Vara Vroege Vogels 3 mei 2016

 

Breedbekken zingen met hun vleugels

Breedbekken, een Afrikaans geslacht zangvogels (Smithornis), maken een mechanisch geluid met hun vleugels. Onderzoekers hebben onderzocht hoe dit geluid wordt gemaakt. Lees meer.

Bron: Journal of Experimental Biology 1 april 2016

 

'Dolfijnen gebruiken taal bij oplossen problemen'

Dolfijnen lijken een eigen taal te gebruiken bij het oplossen van problemen, zo blijkt uit een nieuwe studie.  Lees meer.

Foto: Wikimedia commons 

Bron: Nu.nl 18 april 2016

 

Nieuwe software herkent vleermuizen aan geluid

Wetenschappers hebben een computerprogramma ontwikkeld dat vleermuizen kan herkennen aan de hand van de kreten die de dieren uitslaan. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons 

Bron: Nu.nl 14 april 2016

 

Zelf gehoord

De Vara is voor het radioprogramma Vroege Vogels, zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur op Radio 1, op zoek naar jullie zelf opgenomen natuurgeluid! Het geluid van de week, passend bij de tijd van het jaar. Dat kan bijvoorbeeld in deze tijd van het jaar het geluid van kramsvogels zijn, die massaal neerstrijken op de meidoorn om de bessen te eten, of een voorbijtrekkend groepje twitterende puttertjes of sijsjes. De roep van een bosuil, maar ook het geritsel van muizen, of het geluid van een storm in het bos. Een smartphone is afdoende. Lees meer en stuur je geluidsopname!

Bron: Vara Vroege Vogels:  maart 2016

 

Ambio

Ook voor smartphone en tablet is er nu een app waarmee natuur- en sfeergeluid kan worden gegenereerd. Met de app Ambio creeër je je eigen rustgevende achtergrondgeluid, om een gezellige sfeer in huis te krijgen of om rustig bij weg te dromen. Je kunt een voorgekauwde mix selecteren, zoals een tropisch regenwoud, treinreis, boerderij, regen in het bos of een van de vele andere. Maar je kunt hem ook zelf samenstellen op basis van losse geluiden (een knisperend kampvuur, gekwaak van kikkers, klokkenspel en veel meer). (Voor pc bestaat overigens al jaren het programma Atmosphere de Luxe). Lees meer.

Bron: ComputerTotaal 13 maart 2016

 

Bonobo's onthouden stem van soortgenoten jarenlang

De bonobo, de diersoort dat het dichtst bij de mens staat, kan stemmen van soortgenoten die ze jaren niet hebben gezien, onthouden en herkennen. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC3.0 Ltchears

Bron: Nu.nl 8 maart 2016

 

Regen en stijgende temperaturen: Merels vinden het heerlijk

Wie zich momenteel in de ochtend- of avondschemer in een groene wijk of gevarieerd boslandschap bevindt, kan getracteerd worden op een uitbundig vogelconcert. Wel een met maar weinig deelnemers, voornamelijk Merel, Zanglijster en Roodborst. Lees meer.

Foto: IVN Gooi en Vechtstreek

Bron: SOVON 25 maart 2016

 

Reuzenpanda's kunnen meer horen dan mensen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat reuzenpanda's ook tot ver in het ultrasoon kunnen horen. Omdat de dieren vocaal communiceren kunnen menselijke stoorgeluiden nabij het leefgebied misschien verstorend werken. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC3.0 J. Patrick Fischer

Bron: Science Daily 22 maart 2016

 

De boomleeuwerik zingend in fladdervlucht

In deze tijd van het jaar zingen Boomleeuweriken voornamelijk in een vleermuisachtige fladdervlucht; een heerlijk gezicht! De vogels bestrijken in grote cirkels hun geclaimde gebied, of hangen erboven met veel gefladder tegen de wind in. Lees meer.

Foto: Saxifraga, Kees van Berkel

Bron: SOVON 14 maart 2016

 

Japanse koolmees heeft eigen complexe taal

De Japanse koolmees maakt gebruik van complexe signalen om te communiceren met zijn soortgenoten.  Een dergelijk gebruik van 'zinsbouw' 'werd voorheen alleen aan mensen toegeschreven. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC3.0 Alpsdake

Bron: Nu.nl 8 maart 2016

 

'Diepste plek in oceaan is verrassend lawaaiig'

In de 11 kilometer diepe kloof ten oosten van de eilandengroep Marianen in de Grote Oceaan zijn regelmatig geluiden van aardbevingen, tyfonen en walvissen te horen. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC3.0 Wallace

Bron: Nu.nl 6 maart 2016

 

Wetenschappers brengen dialecten van walvissen in kaart

Duitse wetenschappers hebben speciale software ontwikkeld om de dialecten van walvissen in kaart te brengen. Het computerprogramma analyseert alle verschillende toonhoogtes van het gezang waarmee groepen walvissen communiceren. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC3.0 Whit Welles

Bron: Nu.nl 2 maart 2016

 

Gorilla's 'zingen' bij het eten

Mannelijke gorilla's lijken te zingen als ze voedsel nuttigen. De dieren stoten langgerekte lage tonen uit, of maken een serie korte hoge geluiden tijdens het eten. Lees meer.

Foto: Wikimedia commons CC2.5 Pierre Fidenci

Bron: Nu.nl 25 februari 2016

 

Bosuilen nu overal te horen

Ze komen veel voor in Nederland. Toch hebben weinig mensen ooit een bosuil gezien. Maar wie deze maand op een windstille heldere nacht een park of bos bezoekt, heeft grote kans er een te ontdekken. Ze zijn in februari namelijk druk doende met roepen, baltsen, nestelen en een territorium afbakenen. Lees meer.

Foto: Saxifraga, Martin Mollet

Bron: Nature Today/ Vogelbescherming 16 februari 2016

 

Wolven huilen in verschillende dialecten

Elke wolvensoort is te herkennen aan zijn gehuil door een specifieke toonhoogte of patroon van verschillende geluiden. Deze dialecten kunnen worden gebruikt bij het lokaliseren van wolvensoorten in het wild op basis van gehuil, maar bieden mogelijk ook nieuwe inzichten in het ontstaan van taal bij mensen. Lees Meer.

Foto: Wikimedia commons,  Retron

Bron: Nu.nl 9 februari 2016

 

Zangvogels repeteren liedje tijdens overwinteren

Mannelijke zangvogels die de meest complexe liedjes zingen om vrouwtjes te verleiden, fluiten deze melodieën ook volop tijdens de wintermaanden als ze niet op zoek zijn naar een partner. Lees meer.

Foto: Saxifraga, Piet Munsterman

Bron: Nu.nl 2 februari 2016

 

Muziekaal liedje verraadt nieuwe vogelsoort

Wetenschappers hebben een nieuwe vogelsoort beschreven die voorkomt in het noorden van India en in China. De Himalaya boslijster Zoothera salimalii. Tijdens het veldwerk in de bergen ontdekten onderzoekers dat lijsters in de bossen veel muzikaler zongen dan die tussen de kale rotsen. Lees meer en beluister het geluid

Foto: Wikimedia commons CC3.0 Kannan AS

Bron: BBC News 21 januari 2016

 

Een magisch muzikaal orkest uit de boomtoppen

In het noordoosten van India is een boomkikker ontdekt, terwijl gedacht werd dat de soort uitgestorven was. Het beest werd voor het laatst in het wild waargenomen in 1870. Lees meer.

Bron: Nu.nl 23 januari 2016

 

Oer-Hollandse ratelaar van het riet

Weinig voorjaarsgeluiden zijn zo karakteristiek als de keiharde keelrasp van deze rietratelaar. Het draagt tot wel een kilometer ver. Grote karekieten zijn dan misschien niet snel te zien, ze zijn door hun harde ratel vrij gemakkelijk te vinden. Lees meer.

Foto: Saxifraga, Joerg Mager

Bron: Nature Today 5 januari 2016

 

Korte Film op het Youtubekanaal: CNRfilm

Tijdens de clubdag van 19 maart 2011 maakte Hans Rademakers filmopnamen van diverse leden van de CNR. Hij interviewde een paar van hen. Die dag gingen leden in de directe omgeving natuurgeluiden opnemen om deze later die dag aan elkaar te laten horen. Hans maakte uit het beeldmateriaal een korte impressie. Zie meer.

Bron: Hans Rademakers Productions/ CNR 1 februari 2015

Hoe begin je met natuurgeluiden opnemen?

Als beginner met natuurgeluiden opnemen kan je op het gebied van apparatuur de bomen in  het bos niet meer zien. De meest voor de hand liggende vraag is: Wat is de goedkoopste set waarmee ik natuurgeluiden kan opnemen? De Britse Wildlife Sound Recording Society heeft een hele pagina hieraan geweid met goede raad. Lees meer

Bron: WSRS/ Facebook: Groep Voor Natuurgeluiden Registratie 2014

 

 

Fluiter in ontluikend bos - Cursus vogelzang - Babywalvissen - Groene specht - Een vlucht regenwulpen - Birdsounds Europe - Koekoek herkent zang - Veldgids vogelzang - Kabaal van de kwabaal - Bosuilentijd - Zeldzame kwabaal - Verschillende trends vroege voorjaarsvogels - Roep van de koekoek - Klanken van bavianen - Vleermuisgeluiden - Jaarwisseling geen feest - Roodborst zingt toontje lager - Winterse tjiftjaffen - Vogelzang in herfst - Studio Bruinvis in de lucht - Trektellers gebruiken o.a. roep - Spinnen hebben goed gehoor - Vleermuizen geluidverstoring - Geluid in een natuurfilm - Zebravinken zingen weerbericht - Zelf gehoord: Bevergeluid - Zingende fluiters - Kwartelkoning rukt op naar de stad - Interview met Olivier Nijs - Grasparkieten begrijpen grammatica - Kom mee naar buiten allemaal - Mysterieuze kwartelkoning - Geluid van snelwegen verstoort - Vroege vogels zingen niet voor niets zo vroeg - Breedbekken zingen met vleugels - Dolfijnen gebruiken taal - Software herkent vleermuizen - Zelf gehoord - Ambio - Bonobo's onthouden stem - Merels vinden het heerlijk - Reuzenpanda's kunnen meer horen - De boomleeuwerik zingend - Japanse koolmees heeft eigen taal - Diepste plek in oceaan - Dialecten van walvissen - Gorilla's zingen - Bosuilen te horen - Wolven huilen in verschillende dialecten - Zangvogels repeteren liedje - Liedje verraadt nieuwe vogelsoort - Magisch muzikaal orkest - Grote Karekiet - Youtube kanaal CNR-film - Hoe begin je  

 

 

 

 

counter customizable

 

Page Update: 03-05-2017 «·» © CNR/FW