CNR-logo

Meer over de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

 

Start
Terug

 

 

Natuurgeluiden en geluidsopnameapparatuur in het nieuws en de media.

 

Kanarie-achtig trillertje

Geen zangvogel broedt noordelijker dan de sneeuwgors, tot in Noord-Groenland aan toe – vlak onder de Noordpool! Dit schattige vogeltje kan zomaar voor je voeten lopen op een winderig strand in Nederland. Of rondscharrelen op een schip in de Groenlandse Zee. Lees meer.

Foto Wikimedia/ US Fish and Wildflife Service: Donna Dewhurst

Bron: Nature Today, 7 januari 2020

 

Gestreste planten slaken ultrasone noodkreet

Dat planten kunnen zien, horen en ruiken, is al enkele jaren bekend. Maar dat ze ook geluid maken wanneer ze gestrest zijn, dat wisten we nog niet. Onderzoekers hebben deze plantaardige noodkreten nu voor het eerst waargenomen. De ontdekking is mogelijk goed nieuws voor precisielandbouw. Boeren kunnen er dan namelijk door simpelweg te luisteren achter komen welke planten water nodig hebben. Lees meer.

Foto Saxifraga: Rutger Barendse

Bron: New Scientist.nl 13 december 2019

 

Reis van een walvis is af te leiden uit lied

Het geluid dat bultruggen maken, verraadt waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Sterker nog: als walvissen reizen, veranderen hun liederen doordat ze nieuwe melodieën oppikken van walvissen uit andere regio’s. Lees meer.

Foto Saxifraga: Martin Mollet

Bron: New Scientist.nl 10 september 2019

 

Hoe vleermuizen 'gecamoufleerde' insecten vinden

Vleermuizen jagen door geluid te maken. Dat geluid weerkaatst tegen de prooi en komt vervolgens terug in de eigen oren van de vleermuis, zodat deze precies weet waar hij moet zijn. Een prooi op een boomblad kan zich echter 'camoufleren' omdat het blad geluid sterker weerkaatst. Hoe kan een vleermuis dan toch die prooi vangen? Lees meer.

Foto Wikimedia Gilles San Martin CC 2.0

Bron: Nu.nl/ Current Biology, 3 augustus 2019

Hoe houdt je spotvogel en bosrietzanger uit elkaar?

Bosrietzanger en Spotvogel zijn trekvogels die pas laat in het voorjaar arriveren. Hun zang is lastig te onderscheiden. Allebei zijn het meesterimitators, die geluiden van andere vogels in hun zang verwerken. Houd jij ze al uit elkaar? Lees meer en beluister de geluidsopnamen.

Foto Wikimedia Artur Mikolajewski  CC3.0

Bron: Sovon Vogelonderzoek Nederland  15 mei 2019

Nachtelijke zang van de bosrietzanger

Bosrietzangers zijn kleine, bruine zangvogels die erg lijken op de kleine karekiet. Hoe onbeduidend hun uiterlijk ook is, met hun zang maken ze het verschil: na wat knarsende begintonen volgt een serie van snel herhaalde imitaties van andere vogelsoorten. Ze kunnen er uren mee doorgaan. Een Belgisch onderzoek toonde eens aan dat een gemiddelde bosrietzanger 76 (!) verschillende vogelsoorten imiteert. Lees meer en beluister de opname..

Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: Naturetoday.com/ Sovon Vogelonderzoek Nederland 7 juni 2019

Superdatabase natuurgeluiden: van vossengeblaf tot merelgezang

Miljoenen dierengeluiden uit de hele wereld kun je allemaal vinden op de grootste natuurgeluiden- en biodiversiteitswebsite, GIBF.org. Daar zijn deze week nog eens 25000 vogelgeluiden bijgekomen. Afkomstig van de Nederlandse website: Xeno-canto.org. Lees meer en beluister het radiofragment.

Bron: Vroege Vogels/ BNNVara 11 januari 2019

Vogelgeluiden van tienduizend vogelsoorten online beschikbaar

Een leger van geluidenjagers, liefhebbers en professionals, bouwt samen aan de grootste openbare vogelgeluidencollectie ter wereld: Xeno-canto. Deze rijke bron voor biodiversiteitsonderzoek is nu met hulp van de Netherlands Biodiversity Information Facility (NLBIF) en Naturalis Biodiversity Center voor iedereen toegankelijk gemaakt via de Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Lees meer.

Afbeelding Xeno-canto

Bron: 9 januari 2019 Naturetoday/ Stichting Xeno-canto

NASA neemt natuurgeluid op Mars op

Marslander InSight heeft per ongeluk geluid opgenomen van wind op de planeet Mars. Het is voor het eerst dat mensen geluid kunnen horen van de planeet. Lees en luister meer.

Afbeelding: NASA JPL

Bron: Bright.nl 8 december 2018

 

Geluidencursus Ganzen

Als je echt goed het geluid van ganzen wilt opnemen -en dat wil geluidenman Henk Meeuwsen- dan moet je die gakkers dicht op de huid zitten. En dat kan als je op pad gaat met de ganzenflappers van de Eempolder. Geluidenjager Henk Meeuwsen en verslaggever Rob Buiter zijn naar de ganzenflappers van de Eempolder gegaan, waar op traditionele wijze ganzen worden gevangen voor het ringonderzoek. Lees en luister meer.

Foto Wikimedia Bengt Nyman CC 4.0

Bron: Vroege Vogels/ BNNVara 28 oktober 2018

Geluiden van de vogeltrek

In oktober is de lucht weer gevuld met geluiden van trekkende vogels. Letterlijk miljoenen vogels trekken van het noorden en oosten richting het zuiden. Afhankelijk van de windrichting kun je in deze tijd grote groepen graspiepers, veldleeuweriken, vinken, kepen en andere trekvogels tegen de blauwe lucht – of liever: tegen de wolkenlucht – zien. Maar hoe herken je al die kleine silhouetjes? Lees en luister meer

Foto Wikimedia Andreas Trepte CC 2.5

Bron: Vroege Vogels/ BNNVara 11 oktober 2018

Wadfilm: Overleven op het Wad

1 oktober gaat WAD in première, een film van Ruben Smit, maker van De nieuwe wildernis. Subtitel van de film: Overleven op de grens van water en land en dat is ook precies wat je ziet. Heftige beelden vol strijd om het bestaan, maar ook veel schoonheid. Natuurgeluidsdman Olivier Nijs vertelt openhartig over zijn geluidsopnamen bij deze film. Lees en luister meer.

Foto Ruben Smit Productions

Bron: Vroege Vogels/ BNN Vara 21 september 2018

Weidesprinkhaan ontdekt bij Lonnekerberg

De weidesprinkhaan lijkt sterk op de kustsprinkhaan, maar is te onderscheiden door subtiele verschillen in de vleugeladering. Het makkelijkste verschil is echter het geluid. De kustsprinkhaan maakt een zacht snorrend geluid; de weidesprinkhaan een meer krassend geluid met een opvallende versnelling aan het eind..Lees meer.

Foto Saxifraga: Ab. H. Baas

Bron: Nature Today 10 augustus 2018

 

De "Boeren Nachtegaal"

Vanaf de tweede helft van april tot in juni zijn de groene kikkers volop actief. Op zonnige lente- en zomerdagen zijn ze zowel midden op de dag als in de avonduren te horen. De groene kikker wordt ook wel 'de boerennachtegaal' genoemd vanwege de massale concerten op warme lente- en zomeravonden in het landelijk gebied. Lees meer.

Foto Saxifraga: Edo van Uchelen

Bron: Nature Today 16 mei 2018

 

Dusk Chorus

Op 6 mei zal Vroege Vogels opnieuw meedoen met de internationale Dawn Chorus Day om het hoogtepunt van de vogelzang in de ochtend te vieren. Als opmaat dompelen we ons onder in de wegstervende geluiden van de avond. Lees meer.

Foto Saxifraga: Jan Nijendijk

Bron: BNN-Vara Vroege Vogels 26 april 2018

 

Gordon Hempton maakt film over zijn zoektocht naar stille plekken

Akoestisch ecoloog Gordon Hempton heeft een filmpje online gezet over zijn zoektocht naar stille plekken in deze lawaaiige wereld. Gewapend met recorder en een kunstkopmicrofoon gaat hij op pad om te luisteren. Lees meer en bekijk het filmpje. Of bekijk zijn eigen website.

Foto Wikimedia: Gregory F. Maxwell

Bron: A Soundeffect.com 19 april 2018

Zingende vrouwtjes

Katharina Riebel, onderzoekster aan de Universiteit Leiden deed samen met andere wetenschappers onderzoek naar zingende vrouwtjesvogels zoals van de alpenheggemus, roeststaartgors en rode kardinaal. Ze bestudeerde 300 soorten vogels in met name de VS en Australië. Bij maar liefst 70 procent bleken ook de vrouwtjes te zingen. Lees en luister meer.

Foto Saxifraga: Henk Groenewoud

Bron: BNN Vara Vroege Vogels/ NPO Radio1  8 april 2018

Gratis cursus Vogels in Nederland

Vogelbescherming Nederland organiseert een gratis vogelcursus. In deze vogelcursus voor beginners leert u in tien vogellessen veel vogels en hun geluiden herkennen. Van tuinvogels, bosvogels, weidevogels en watervogels tot vogels van het waddengebied. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes om vogels te leren kijken en vooral van vogels te genieten. Lees meer en schrijf je in.

Bron: Vogelbescherming Nederland, maart 2018

Luisteren naar Walvissen

CNR-lid Dick de Haan van Wageningen Marine Research onderzoekt walvisgeluiden. Hij  probeert aan boord van het onderzoeksschip de Pelagia daarom walvissen af te luisteren met een vrijdrijvende onderwatermicrofoon. Lees en luister meer.

Foto Wikimedia: Gabriel Barathieu CC 2.0

Bron:  BNN/VARA Vroege Vogels, NPO Radio1, 18 maart 2018.

Blauwborst kondigt lente aan

Vanaf de tweede helft van maart is het zover: je kunt de blauwborst weer horen zingen. In april doet hij er nog een schepje bovenop en barst het gezang echt los. Hij zingt net zo mooi als de nachtegaal, al blijft dat een discussie voor fijnproevers. Eén ding is zeker: als je hem hoort is de lente in aantocht. Lees meer.

Foto Wikimedia: Dhaval Vargiya CC 4.0

Bron: Vogelbescherming Nederland/ Nature Today 13 maart 2018

Geluidencursus spechten

CNR-leden Henk Meeuwsen en Dick de Vos schitteren wederom met het vervolg van de vogelgeluidencursus in het radioprogramma: Vroege Vogels. Deze keer met spechten als onderwerp. Zo vroeg in het seizoen zijn spechten vaak de eerste vogels die je hoort. Maar hoe houd je de roffels van al die vogels uit elkaar? Lees en luister meer.

Foto Wikimedia: Remyymer CC 4.0

Bron: BNN/VARA Vroege Vogels, NPO Radio1, 11 maart 2018

17 Jaar vinkenslag in beeld

Het is weer tijd voor de vinkenslag. Uit 17 jaar Natuurkalenderwaarnemingen blijkt dat de vinkenslag gemiddeld voor het eerst op 21 februari gehoord wordt. Tussen het vroegste en laatste jaar zitten maar 13 dagen. De beperkte variatie wordt voor klein deel bepaald door de temperatuur. Hoe warmer januari en februari, hoe vroeger. Lees meer.

Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: Nature Today 23 februari 2018

20.000 Kramsvogels op een slaapplaats

In de ochtend van dinsdag 6 februari bij -7 graden en een glorend rood in het oosten, welde er vanaf een uur of zeven een oorverdovend gepruttel van Kramsvogels op uit de struwelen, over een lengte van zeker 900 meter. Vanaf half acht begonnen er sliertjes op te stijgen, snel hoogte te winnen en in groepen van 200-500 in zuidoostelijke en noordoostelijke richting te vertrekken. Lees meer.

Foto Wikimedia: CC 3.0 Adam Kumiszcza

Bron: SOVON 9 februari 2018

Componist van de Veluwe

Komende maand gaat Wild in première, de nieuwe natuurfilm over de Veluwe. Geluidenman Henk Meeuwsen schiep het natuurgeluid. En dat is niets teveel gezegd. Lees meer.

Bron: Recource.WUR.nl 11 januari 2018

Chris Watson & David Attenborough

Een interessant gesprek in de British Library met de levende legendes Chris Watson and David Attenborough, over hun jarenlange ervaring met natuurgeluiden opnemen. Lees meer.

Bron: Asoundeffect.com/ Youtube 8 januari 2015

Tungarakikker kwaakt beter in het water

Om vrouwtjes te lokken kwaakt de Zuid-Amerikaanse tungarakikker (Physalaemus pustulosus) altijd in het water, terwijl hij daar een hele makkelijke prooi is voor vleermuizen. Waarom gaat hij daar dan toch zitten? Er wordt al jaren onderzoek naar deze kikker gedaan, maar evolutionair bioloog Wouter Halfwerk was de eerste die deze vraag stelde. En hem beantwoordde. Lees meer.

Foto Wikimedia: CC 2.0 Brian Gratwicke

Bron: Vara Vroege Vogels 22 december 2017

Zangvogel toei wordt boos als rivalen complexe liedjes zingen

De toei is een levensechte angry bird. De zangvogel uit Nieuw-Zeeland reageert agressiever op andere mannetjes wanneer hun gezang complexer is. De toei ziet deze zangtalenten namelijk als een grotere territoriale dreiging dan soortgenoten die simpelere liedjes zingen. Lees meer.

Foto Wikimedia: CC 2.0 Sid Mosdell

Bron: NewScientist 31 oktober 2017

Nieuwe digitale recorders van Sound Devices

Dit Amerikaanse merk van professionele opnameapparatuur heeft dit jaar nieuwe modellen geluidsrecorders/ mixers op de markt. De robuuste uit aluminium vervaardigde modellen beschikken eveneens als hun daarom geroemde voorgangers als de 702 over zéér ruisarme hoogwaardige microfoonvoorversterkers, en behoort daarmee tot de top in de recordermarkt. Deze uitermate ruisarme schakeling heet met een mooie naam: "Kashmir". Het digitale oude grote opnamemedium CF-kaart is passé met de nieuwe MixPre serie. Er wordt nu opgenomen op compactere SD, SDHC of SDXC kaartjes. De meer handzame modellen MixPre hebben een drievoudige functionaliteit: recorder, mixer en audio-interface. De nieuwe productlijn omvat de MixPre-10T, MixPre-6 en MixPre-3. Het instapmodel MixPre-3 kan tot 5 kanalen op SDXC-kaart tot 512GB opnemen tot 24Bit 96kHz in WAF.-formaat, en biedt tijdcode functie. Ze beschikken over 2 seconden pre-recordgeheugen. Er zijn meer aansluitingen en modules om het apparaat qua reis- of gebruiksomstandigheden flexibel  en  uitwisselbaar te voeden, van  lichtnetadapter, USB-C, AA-batterijmodule tot Lithium-oplaadmodules. 

Het instapmodel MixPre-3M is met een prijs van € 450,00 ex. wellicht ook zeer interessant voor de meer geïnteresseerde natuurgeluidsman/ -vrouw. Het model biedt zowel drie gestabiliseerde XLR-aansluitingen met 48V fantoomvoeding voor professionele condensatormicrofoons, alsmede een 3,5mm stereo miniplug  met slechts 3V plug-in-power voor electretmicrofoons.  Besturing komt met een aanraakscherm. Vooralsnog zijn er geen reviews van deze recorder. 

Afbeelding: Sound Devices

Bron: Sounddevices.com/ Audio Electronics Mattijsen 18 november 2017

 

Spinrag kan microfoons gevoeliger maken

Spinrag kan worden gebruikt om bijzonder gevoelige microfoons te maken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Lees meer.

Foto Wikimedia: CC 3.0 Lucarelli

Bron: Nu.nl 3 november 2017

Waarom dolfijnen roddelen: dankzij groot brein zijn het soms net mensen

Hoe groter hun hersenen, hoe meer het bestaan van walvissen en dolfijnen doet denken aan dat van mensen. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan negentig verschillende soorten walvisachtigen. Lees meer.

Foto Wikimedia: cc 3.0 AllenMcC

Bron: RTL-Nieuws/ Nature Ecology and Evolution, 16 oktober 2017

Nachtzwaluwen op weg naar Afrika

Op een zwoele zomeravond op een Franse camping is het ratelende geluid van een nachtzwaluw meestal niet ver weg. Hier in Nederland blijken de nachten veel stiller; hier zijn nachtzwaluwen vooral op de zandgronden van de Veluwe, Brabant en Drenthe te vinden (we missen hier natuurlijk ook nog een paar luidruchtige insectensoorten, maar dat terzijde). Het gaat erg goed met nachtzwaluwen. Lees meer.

 

Foto Saxifraga: Mark Zekhuis

Bron: Nature Today/ Vogelbescherming Nederland 10 oktober 2017

Gehoor van kerkuilen niet achteruit door ouderdom

Bejaarde kerkuilen horen hoge en lage tonen nog evengoed als hun jonge soortgenoten. De cellen in de binnenoren van de dieren blijven zich op latere leeftijd waarschijnlijk steeds vernieuwen. Lees meer.

Foto Saxifraga: Martin Mollet

Bron: Nu.nl 21 september 2017

Kruisbekken in aantocht?

Kruisbekken trekken meestal in groepen. Ze zijn te herkennen aan een diepe, golvende vlucht, gevorkte staartpunt en "kiep"-geluid.  

Strijkt een groep Kruisbekken neer in bomen dan zijn ze meestal boven in de kroon te ontdekken, waar ze hangend aan dennen- of sparappels naar voedsel zoeken. Dan is de gekruiste snavel ook goed te zien en het rode en groene kleed van man en vrouw. Omdat zaadeten dorstig maakt drinken ze regelmatig uit een poeltje of plas in de buurt van de bomen. Lees meer.

Foto Saxifraga: Bart Vastenhouw

Bron: SOVON  7 september 2017

Wil heemskerk op tv in KRO-NCRV programma BinnensteBuiten

Oud CNR-voorzitter en erelid Wil Heemskerk was In het voorjaar 2017 in de Amsterdamse Waterleidingduinen met Camilla Dreef voor opnamen van het KRO-NCRV televisieprogramma BinnensteBuiten. In de uitzending vertelt Wil op zijn eigen enthousiaste wijze onder andere over de nachtegaal, de fluiter en de pimpelmees. Bekijk het televisiefragment.

Volgens Wil: Het wandelen en de diversiteit in de duinen maakt het mooi. De zang van de nachtegaal; daar lust hij wel pap van.

 Bron: NPO/ KRO-NCRV 2017

 

Bekijk ook eens de eigen pagina van Wil op de CNR-site.

 

Hyenahonden maken niezende geluiden als ze willen jagen

De Afrikaanse wilde honden komen regelmatig bij elkaar om te stemmen over de vraag of ze als groep op jacht gaan of niet. De dieren die vóór stemmen, lijken dan te niezen, melden Australische biologen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Lees meer.

Foto Wikimedia: cc 4.0 Charlesjsharp

Bron: Nu.nl/ Royal society B 6 september 2017

Nieuwe digitale audiorecorder van Philips

Stop met roken en begin met natuurgeluiden opnemen! Een nog een veel gezondere hobby ook. In plaats van een pakje sigaretten een hoogwaardige geluidsrecorder in je vestzak van ongeveer hetzelfde formaat! Deze vestzakrecorders worden steeds beter en professioneler. Zo ook de nieuwe Philips PHL-DVT7500 VoiceTracer. Op het eerste gezicht een simpele dictafoon. De PHL-DVT7500 is echter uitgerust met drie hoogwaardige interne microfoons waarmee dit toestel ook uitmuntend geschikt is voor muziek en andere toepassingen. Opmerkelijk dat hier voor dit formaat audiorecorders niet alleen wordt gekozen voort de bekende 3.5mm microfooningang met 5 tot 10V Plug-In-Power voor externe electretmicrofoons . De PHL-DVT7500 is daarnaast uitgerust met twee professionele XLR/ 6,3mm Jackplug gecombineerde aansluitingen. Deze aansluitingen worden gebruikt voor professionele condensatormicrofoons die werken met 48V Phantoomvoeding. De PHL-DVT7500 levert de 48V vanuit de interne oplaadbare lithiumbatterij. Recorders met een interne batterij zijn beperkt bruikbaar tijdens reizen in gebieden waar je tussentijds niet kunt opladen. Je kunt daarvoor echter een powerbank meebrengen. Is er PreRec-geheugen? Vooralsnog zijn er geen reviews van deze recorder. Wellicht een speler in de markt om in de gaten te houden. . Lees meer hier; aslsmede de specs.

Bron: Soundprofessionals.com/ dictation.philips.com september 2017

Zomertijd sprinkhanentijd

Wie sprinkhanen wil zien kan het beste op een zomerse dag het veld ingaan, want dan zijn ze volop te horen. Veldsprinkhanen, heidesprinkhanen, boomsprinkhanen..er leven in ons land meer dan 60 soorten. Maar hoe vind je ze? Allereerst door goed te luisteren. Lees meer en beluister het radiofragment.

Foto Wikimedia: cc 2.5 Heupferd

Bron: Vara Radio Vroege Vogels 25 augustus 2017

Boomkrekels weer te horen

Langs Rijn en Waal, en dan met name in de Gelderse Poort, zijn weer boomkrekels te horen. Wie ze hoort waant zich op een Zuid-Franse camping of op het terras van een Italiaans hotel. De boomkrekel is een relatieve nieuwkomer in Nederland die tot nu bijna alleen langs de rivieren leeft. Lees meer.

Foto Wikimedia: cc 2.5 Wofl

Bron: Nature Today/ ARK Natuurontwikkeling 20 augustus 2017

Onzichtbare vogel nu ook onvindbaar

Het was ooit een geluid dat hoorde bij het nachtelijk bruisen van het platteland. Naast wat gerommel in het hooi achter de boerderij klonk er ook luid en raspend geluid uit het naburige grasland. De raspende roep van de kwartelkoning was al grotendeels verstomd op het platteland, maar dit jaar zijn de aantallen lager dan ooit: nog maar 36 roepende mannetjes konden worden getraceerd. Lees meer.

Foto Saxifraga:Mark Zekhuis

Bron: Nature today 15 augustus 2017

Ardour: Gratis Digital Audio Workstation

Een nieuwe gratis DAW. Neem geluid op, bewerk het en mix op de computer; ongeacht welk platform: Linux, OS-X als Windows, en gebruik honderden audio plug-ins waarmee je zelf moet bouwen. Lees meer:

Bron: Linuxvoice.com

Bomengeluid met synthesizermuziek

De Nederlandse componist Bert Barten heeft samen met de Amerikaanse musicus Scot Gresham-Lancaster sensoren ontwikkeld die het innerlijke leven van bomen registreren en omzetten naar synthesizermuziek. Zo maken ze onder andere hoorbaar hoe de sapstroom van een eik en de fotosynthese van een ceder klinkt. Lees en luister meer.

Foto Wikimedia: Abrget47j

Bron: Vara Radio Vroege Vogels 11 augustus 2017

Nacht van de vleermuis 2017

In het laatste weekend 25-26 van augustus wordt jaarlijks de Europese Nacht van de Vleermuis georganiseerd. Door heel Nederland worden er activiteiten zoals vleermuisexcursies met batdetector georganiseerd voor volwassenen en kinderen. Een kans voor jong en oud in heel Europa om meer te weten te komen over vleermuizen en ze zelfs te horen en te zien! Lees meer.

 

.Bron: Nature Today 

Blaffende reeën

De maanden juli en augustus zijn de ideale tijd om reeën te observeren. Reeën zijn dan namelijk bronstig. De reebok, het mannetje, is dan minder schuw en laat geregeld van zich horen. Hij ‘blaft’ om de reegeit, het vrouwtje, te verleiden. Lees meer.

Foto Saxifraga: Luc Hoogenstein

Bron: Nature Today/ Zoogdierenvereniging 3 augustus 2017

Zingende cicaden in Nederland

Ook Nederland kent vele cicaden, die maken alleen aanzienlijk minder hard geluid. De meeste zijn zelfs niet hoorbaar voor de mens. Ook zijn ze stukken kleiner dan hun Zuid Europese naamgenoten. Lees meer en beluister het radiofragment. Meer informatie en bijzondere geluidsopnamen staan hier.

Foto: Wikipedia, cc 3.0 André Karwath Aka

Bron: Vroege Vogels/ insectdrummers.com 30 juli 2017

Trommelvliezen schommelen synchroon met oogbewegingen

We kijken en we luisteren – en meestal in dezelfde richting. Onze trommelvliezen blijken namelijk ons gehoor te sturen in de richting waarin we kijken. Waarom dit gebeurt is nog niet zeker, maar mogelijk verheldert het welke objecten verantwoordelijk zijn voor het maken van een geluid. Lees meer:

Afbeelding:: Wikipedia, 

 

Bron: New Scientist 26 juli 2017

 

Sound recorders and parabolic dish

Thijs Fijen geeft een recentie over zijn opnameset, bestaande uit een Sony PCM-M10 en een Dodotronics stereoparabool. Veel van zijn geluidsopnamen zijn te beluisteren op Xeno-Canto.,Lees meer.

Foto: Dodotronics STEREO HiSound

Bron: Dutch Birding 19 mei 2017

 

Genieten van de campinguilen

Het is vakantie en half Nederland slaapt in een tentje op de camping. Dan hoor je opeens veel meer vogelgeluiden. Grote kans dat de rare hoge piep van jonge uilen je plotseling opvalt. Het geeft campingnachten een nieuwe dimensie. Hoe herken je ze? Lees meer.

Foto Saxifraga: Martin Mollet

Bron: Nature Today/ Vogelbescherming 18 juli 2017

 

Tellen oudere vogelaars minder goed door slechter gehoor?

De discussie bestaat al sinds vogelaars vogels tellen, maar kwam in 2013 wat nadrukkelijker onder de aandacht door de Deense vogelaar Bo Kayser. Hij vroeg zich af: gaan oudere vogelaars minder goed horen en worden hun broedvogeltellingen daardoor beïnvloed? In een artikel beschreef hij de effecten van gehoorverlies op punttellingen.  Lees meer.

Foto: Wikipedia, cc 3.0 אנ

Bron: Sovon.nl 29 juni 2017

 

Wetenschappers ontcijferen kreten van ringstaartmaki's

Canadese wetenschappers hebben de betekenis ontcijferd van enkele kreten die vaak worden uitgestoten door ringstaartmaki's.  De maki's stoten vaak een soort gekreun uit, maar laten soms ook een pieptoon horen die lijkt op 'hmmm'. Lees meer.

Foto: Wikipedia, cc 3.0 Alex Dunkel

 

Bron: Nu.nl 12 juli 2017

 

Zingende sprinkhaanzanger

De zang van de sprinkhaanzanger lijkt sprekend op, jawel, het geluid van een sprinkhaan. Bekijk het filmpje.

Foto: Wikipedia, cc 3.0 Stefan Hage

Bron: Vroege Vogels 11 Juli 2017

 

Onopvallende vliegenvangers laten zich nu horen

Tijdens een wandeling is het nu opletten voor het hoge ijle geluid. Eenmaal gehoord is het nog een kwestie van goed kijken. De jongen zijn beweeglijk en vroeger of later laten ze zich zien. Lees meer.

Foto: Wikipedia, Andrew Easton

Bron: Nature Today/ Vogelbescherming 11 juli 2017

 

Fluiter in ontluikend bos

Op de Veluwezoom is natuurfilmer Ruben Smit in een fraai beukenbos. Daar zoekt hij tussen het prille lentegroen naar een van de onbekendste zangvogels van ons land: de mosgroene fluiter. Je ziet hem niet snel, maar je hoort hem des te beter. De fluiter heeft een heel karakteristieke zang: het lijkt alsof er een knikker op een stalen plaat stuitert. Lees meer.

Foto Saxifraga: Luc Hoogenstein

Bron: Vroege Vogels 3 mei 2017.

Cursus vogelzang

Het wordt weer lente, en dat betekent dat de vogels beginnen met zingen. De natuur wordt gevuld met geluiden. Vrijwel iedere vogelsoort heeft een unieke zang, zodat soortgenoten elkaar makkelijk kunnen vinden. Toch blijft het lastig om de verschillende geluiden uit elkaar te halen en de juiste vogel te herkennen.

Daarom bespreekt Vroege Vogels Radio elke week een vogel die op dat moment in de natuur te horen is. Waar kun je het geluid horen? Hoe herken je de zang? Met praktische tips helpen we je op weg. CNR-leden Dick de Vos en Henk Meeuwsen geven wekelijks uitleg over een ander vogelgeluid in de Cursus Vogelzang: Wat Hoor ik daar? Lees meer en beluister de radiofragmenten.

Foto Saxifraga:

Bron: Vroege Vogels 3 mei 2017.

Babywalvissen communiceren op fluistertoon

Babywalvissen communiceren tijdens lange reizen op fluistertoon met hun moeder. Jonge bultruggen grommen en piepen opvallend zacht tijdens de eerste lange tocht die ze maken met hun moeder. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 2.0 Christopher Michael

Bron: Nu.nl 28 april 2017

 

"Lachende" groene specht

De groene specht heeft geen kenmerkende roffel zoals de meeste spechten. Lees meer. En bekijk de film.

Foto Saxifraga: Piet Munsterman

Bron: Vara Vroege Vogels 20 april 2017

Een vlucht regenwulpen

Vaak merk je ze als eerste op door hun hoge, bubbelende roep. Soms landt een groepje om in het grasland te foerageren. Dan is ook hun markante koppatroon te zien. Bij het landen en foerageren maken ze een zacht jodelend geluid, dat vrijwel niet te onderscheiden is van een roepende Wulp. Lees meer.

Foto Saxifraga: Piet Munsterman

Bron: SOVON 18 april 2017

 

Ruim 350 zingende vogels in je hand met de app Birdsounds Europe

Al weken kondigen de vogels de lente aan. Met wat minder ervaring in ‘vogelen’ zou je het zomaar missen. De nieuwe app BirdSounds Europe, samengesteld door natuurgeluidenexpert Henk Meeuwsen, biedt uitkomst. De app is een uniek verzamelwerk met 1314 geluidsfragmenten van in totaal 356 Europese vogelsoorten. Die zijn niet alleen zingend te horen, maar vaak ook alarmerend, of op allerlei manieren roepend om contact, aandacht, seks of voer. Daarmee is de app een ideaal hulpmiddel voor iedereen die zich weleens afvraagt welke vogel hij hoort en wat de boodschap is. Met o.a. geluidsopnamen van CNR-leden Lees meer.

    

Afbeeldingen  BirdingApps.com

Afbeelding  Google Play

Bron: Henk Meeuwsen/ BirdingApps.com/ Vogelgeluiden.nl/ Google Play

 

Koekoek herkent zang van buren

Mannelijke koekoeken herkennen hun naaste buren aan hun gezang, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als de vogels de roep horen van soortgenoten die niet in hun buurt leven, reageren ze agressief. Geluiden van koekoeken uit hun eigen territorium beantwoorden ze met toleranter gedrag. Lees meer.

Foto Saxifraga Mark Zekhuis

Bron: Nu.nl/ Animal behavior 13 maart 2017

 

Veldgids vogelzang

Na 13 maanden bijna non-stop werken verschijnt dan nu de Veldgids Vogelzang van ons CNR-lid: Dick de Vos.

 

Afbeelding KNNV uitgeverij

Bij het boek hoort een gratis app gemaakt voor zowel Android als Iphone, gemaakt door Henk Meeuwsen, met ook veel geluiden van CNR-leden. 

Afbeeldingen Google Play

Dick de Vos en Henk Meeuwsen waren te gast bij het Vara radioprogramma Vroege Vogels om het resultaat van deze bijzondere samenwerking toe te lichten. Lees meer en beluister het radiofragment.

Bron: Dick de Vos/ Vroege Vogels/ Google Play/ KNNV-uitgeverij maart 2017 

 

Kabaal van de kwabaal

Midden in de winter, wanneer het water op zijn koudst is, is de kwabaal in paaistemming. En dat laat de hij luid en duidelijk horen. Om elkaar te kunnen vinden maken ze namelijk geluiden. Afgelopen winter gingen onderzoekers van RAVON gewapend met een onderwatermicrofoon op zoek naar het geluid van de kwabaal. Met succes! Op sommige nachten was het geluid de meest luide klank onderwater. Lees meer.

Afbeelding Wikipedia

Bron: Nature Today/ Ravon 7 maart 2017

 

Bosuilentijd

Februari is een goede tijd om Bosuilen te horen. De zangactiviteit leeft in het najaar op, bereikt een piek tussen februari en half april, en dooft dan weer tijdelijk uit. Rustige en droge avonden zijn in theorie het meest geschikt om te gaan luisteren, maar de zangactiviteit wisselt sterk per avond. Bij het oude Sovon-kantoor op de Nijmeegse stuwwal, belegerd door Bosuil-territoria, was het op sommige ogenschijnlijk gunstige avonden een kakafonie, op andere echter merkwaardig rustig. Lees meer.

Foto: Saxifraga Martin Mollet

Bron: SOVON 8 februari 2017

 

Zeldzame kwabaal en zijn bijzondere geluid

Als het water nog koud genoeg is gaat de zeldzame kwabaal paaien. De illustere vis waarover weinig bekend is maakt op dat moment een vreemd geluid. Met enkele onderwatermicrofoons wordt dit geluid opgenomen in de Vinkeveense plassen. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 3.0 Achim R. Schloeffel

Bron: Vara Vroege Vogels 17 januari 2017

 

Verschillende trends bij vroege voorjaarvogels

De drie Natuurkalendervogels die zich als eerste in het jaar laten horen, blijken verschillende trends te laten zien in de tijd. De roffel van de grote bonte specht liet zich de afgelopen vijf jaar bijna drie weken eerder horen dan in het begin van deze eeuw. De zanglijster liet zich juist 9 dagen later horen. De vink laat totaal geen verandering zien in de afgelopen 16 jaar. Lees meer.

Foto: Saxifraga Jan van der Straaten

 

Bron: Nature Today/ natuurkalender, Wageningen University 11 februari 2017

 

De roep van de koekoek verstomt

Zijn galmende 'koekoek' is steeds minder vaak te horen. De koekoek neemt al tientallen jaren af in Nederland. Daarom hebben Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland 2017 uitgeroepen tot Jaar van de Koekoek. We willen achterhalen waarom het zo slecht gaat met de koekoek. Daarom gaan we op zoek naar de juiste maatregelen om het tij te keren. Ook jij kan helpen de koekoek te behouden. Lees meer.

Foto Saxifraga Rik Kruit

Bron Nature Today/ SOVON 17 januari 2017

 

Klanken van bavianen tonen gelijkenissen met spraak van mensen

Bavianen blijken geluiden te maken die vergelijkbaar zijn met de uitspraken van klinkers in de menselijke taal. De ontdekking zou kunnen duiden op de ontwikkeling van de menselijke spraak, al miljoenen jaren geleden. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 2.5

Bron: Nu.nl 12 januari 2017

 

Vleermuisgeluiden geluiden bevatten schat aan waarneembare informatie

Onderzoekers  van de Universiteit van Tel Aviv en  zo'n 15.000 vleermuisgeluiden  en de doelstellingen en de context van de vleermuis gesprekken. Lees meer

Foto: wikipedia cc 3.0 Latorilla

Bron: Science Daily 27 december 2016

 

Voor vogels is de jaarwisseling geen feest

Vuurwerk dat rond Oud en Nieuw wordt afgestoken, schrikt miljoenen vogels op. Bijvoorbeeld watervogels, waarvan er tijdens Oud en Nieuw meer dan twee miljoen aanwezig zijn in ons land, reageren sterk op vuurwerk. Hoe heftig de reactie van vogels kan zijn, toont bijvoorbeeld de weerradar in De Bilt. Lees meer.

Foto: wikipedia cc 3.0 Frank Vincentz

Bron: Nature Today 27 decmber 2016

 

Winterse tjiftjaffen wie hoort ze?

De zachte winters van de afgelopen jaren boden prima omstandigheden voor de winterse tjiftjaf. De temperaturen bleven redelijk hoog en voor een insecteneter als de tjiftjaf is dat gunstig. Uit de voorlopige winterkaart van de Vogelatlas blijkt dan ook dat de soort lokaal een redelijk algemene overwinteraar kan zijn. Vooral in loofbos op kleigrond worden weleens tjiftjaffen gezien of gehoord. Lees meer.

Foto Saxifraga Luc Hoogenstein

Bron: Nature Today 9 december 2016

 

Hoe wordt het geluid in een natuurfilm gemaakt?

Het geluid bij natuurfilms bestaat voor een deel uit geluidsopnamen die in de natuur worden opgenomen en voor een deel uit geluiden die in een studio worden nagemaakt. Dit heet foley. Daarnaast natuurlijk muziek. Natuurgeluidsman Chris Watson legt uit. Lees meer en bekijk de filmfragmenten.

Afbeelding: Wikipedia

Bron: BBC 29 mei 2016

 

Zingende Fluiters: wat tel je eigenlijk?

Houvast bij het bepalen van de broedstatus van een Fluiter is het geluid dat hij produceert.

Volle zang: de bekende versnellende triller, uitmondend in een pruttelend slot en vaak vergezeld van een baltsvluchtje. Ongepaarde man.
Kortzang: een korte, eentonige triller zonder pruttelslot en baltsvlucht. Gepaarde man.
Goudvinkachtig eentonig 'pju' roepje. Vogel met nest (kan man of vrouw zijn).

Lees meer.

Bron: SOVON 28 juli 2016

 

Korte Film op het Youtubekanaal: CNRfilm

Tijdens de clubdag van 19 maart 2011 maakte Hans Rademakers filmopnamen van diverse leden van de CNR. Hij interviewde een paar van hen. Die dag gingen leden in de directe omgeving natuurgeluiden opnemen om deze later die dag aan elkaar te laten horen. Hans maakte uit het beeldmateriaal een korte impressie. Zie meer.

Bron: Hans Rademakers Productions/ CNR 1 februari 2015

Hoe begin je met natuurgeluiden opnemen?

Als beginner met natuurgeluiden opnemen kan je op het gebied van apparatuur de bomen in  het bos niet meer zien. De meest voor de hand liggende vraag is: Wat is de goedkoopste set waarmee ik natuurgeluiden kan opnemen? De Britse Wildlife Sound Recording Society heeft een hele pagina hieraan geweid met goede raad. Lees meer. 

Bron: WSRS/ Facebook: Groep Voor Natuurgeluiden Registratie 2014

 

 

Kanarie-achtig trillertje - Planten slaken noodkreet - Reis van walvis - Vleermuizen vinden gecamoufleerde insecten - Spotvogel en bosrietzanger - Nachtelijke zang van bostietzanger - Superdatabase natuurgeluiuden - Vogelgeluiden van tienduizend vogelsoorten online - NASA neemt natuurgeluid op - Geluidencurses Ganzen - Geluiden van de vogeltrek - Wadfilm - Weidesprinkhaan - Boeren nachtegaal - Dusk Chorus - Gordon Hempton maakt film - Zingende vrouwtjes - Gratis cursus vogels - Luisteren naar walvissen - Blauwborst kondigt lente aan - Geluidencursus spechten - 17 jaar vinkenslag - 20.000 Kramsvogels - Componist van de Veluwe - Chris Watson & David Attenborough - Tungarakikker kwaakt beter - Zangvogel Toei wordt boos - Nieuwe Sound Devices - SpinragWaarom dolfijnen roddelen - Nachtzwaluwen op weg naar Afrika - Gehoor van kerkuilen niet achteruit - Kruisbekken in aantocht? - Wil Heemskerk op tv - Hyenahonden maken niezende geluiden - Digitale audiorecorder van Philips - Zomertijd sprinkhanentijd - Boomkrekels weer te horen - Onzichtbare vogel - Ardour: gratis DAW - Bomengeluid met synthesizermuziek - Nacht van de vleermuis 2017 - Blaffende reeën - Zingende cicaden in Nederland - Trommelvliezen schommelen synchroon met oogbewegingen - Sound recorders and parabolic dish - Genieten van de campinguilen - Tellen oudere vogelaars minder goed - Kreten van ringstaartmaki's - Zingende sprinkhaanzanger - Onopvallende vliegenvangers - Fluiter in ontluikend bos - Cursus vogelzang - Babywalvissen - Groene specht - Een vlucht regenwulpen - Birdsounds Europe - Koekoek herkent zang - Veldgids vogelzang - Kabaal van de kwabaal - Bosuilentijd - Zeldzame kwabaal - Verschillende trends vroege voorjaarsvogels - Roep van de koekoek - Klanken van bavianen - Vleermuisgeluiden - Jaarwisseling geen feest - Winterse tjiftjaffen - Geluid in een natuurfilmYoutube kanaal CNR-film - Hoe begin je  

 

 

 

 

counter customizable

 

Page Update: 10-01-2020 «·» © CNR/fw