CNR-logo

de website ] de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

de lente

 

Start
Terug

 

 

Wim Rougoor

Natuurgeluiden door de seizoenen heen

vogels

Vink (man) in broedkleedJa hoor, de lente is weer begonnen! Moord en doodslag. Ongebonden eendendames zijn vogelvrij verklaard en groepsverkrachtingen zijn dan ook aan de orde van de dag.
Vanuit een kale boom of over de schrale bodem schalt de roep van de Vink: Hier ben ik! En ook de Boomklever geeft met zijn vrolijke en uitbundige roep alvast kleur aan het nog kale landschap.
Sommige van de zojuist uit Verweggistan teruggekeerde zangvogels, zoals de Tjiftjaf rond half maart, krijgen de kans niet eens om weer op krachten te komen als ze door een toevallig passerende Sperwer uit de boom geplukt worden. Al die moeite voor niks dus...

zoogdieren

Sommigen hebben net hun winterslaap uit en knipperen met hun oogjes naar de eerste krachtige zonnestralen. Er is genoeg te doen: hol schoonmaken, buikje eens lekker rond eten, de buurvrouw achterna zitten.
Eh, ja. Ik heb het hier over zoogdieren ...

insecten

De Rode bosmieren vechten verbitterd hun voedseloorlogen en velen moeten het -letterlijk- bezuren. Dacht u dat mieren geen geluid maakten? Dan moet u nu toch eens echt gaan luisteren.

landschappen

Wat bent u toch eigenlijk rijk dat u dit allemaal op band kunt vastleggen! Haal de recorder maar onder het stof vandaan en kijk meteen of de accu nog in orde is. En heeft u nog verse batterijen nodig voor de microfoon(-s)?

 

Page Update: 22-07-2015  CNR/FW