CNR-logo

Meer over de website ] [ de hobby ] de club ] de leden ] de teksten ] de weblinks ]

 

 

Start
oproepen
de begin set
testrapporten
editing
leuke nieuwtjes

 

Nieuw: onze jubileum CD is uit. Klik hier.

In een lawaaierig en drukbevolkt land als Nederland is dit maar een rare hobby: het is hier nergens - of in elk geval zo goed als nergens - echt zo stil dat we alleen de geluiden horen die de natuur zelf produceert. Bijna overal hoor je wel geluiden die door mensen worden gemaakt.
Al vroeg in het voorjaar zijn er overal de motorzagen van hen die proberen het bos een ander aanzien te geven. In de zomerdagen - vooral als er voldoende thermiek aanwezig is - hoor je soms een merkwaardig brommend of zoevend geluid dat  je niet zo direct kan thuisbrengen: een zweefvliegtuig midden boven Veluwse bossen. De kans om een motorisch vliegtuig te horen is echter veel groter. Zelfs lijnvluchten van de KLM scheren langs het Leuvenumse bos.
Sinds de dienstplicht is afgeschaft is het aantal militaire oefeningen flink afgenomen, hoewel de meeste daarvan nog niet eens echt lawaaierig waren. Een uitzondering is er misschien voor vliegveld Deelen en het Deelerwoud.
In een dichtbevolkt land als Nederland zijn overal snelwegen en autowegen 'nodig' en dat maakt dat zelfs middenin de Leuvenhorst het monotone gebrom nog steeds is te horen. En dat gaat dag en nacht door, zonder ophouden.

Meer informatie en vooral exacte gegevens zijn te vinden op Geluid en Verkeer

Wat we zouden willen horen is echter heel wat anders. We noemen het 'stilte' maar eigenlijk zijn het geluiden als het zachte ruisen van de wind in de dennentoppen, kreetjes van voorbijtrekkende mezen, het gesjirp van krekels tussen het dorre gras en het getik van regendruppels op de jonge beukenbladeren.

Na deze schets van de situatie in Nederland lijkt het misschien onbegonnen werk om juist hier natuurgeluiden op te nemen. Bedenk dan dat juist dit de uitdaging van deze hobby inhoud. Als iedereen gewoon een mooie opname kan maken - met de huidige digitale apparatuur is dit binnen het bereik van ieders portemonnee - dan is er geen echte uitdaging meer en de voldoening zal snel afnemen.

web stats

 

Page Update: 01-02-2021  CNR/fw